Portal Spożywczy - FMCG, handel, rynek spożywczy

Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
Biznes i technologie

Zarządzanie czystością i higieną w zakładach spożywczych

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 16-06-2014, 12:12
Higiena i czystość to jedne z najważniejszych czynników gwarantujących bezpieczną i zdrową żywność. - Obowiązujące w Polsce przepisy prawa nakładają na przedsiębiorstwa spożywcze obowiązek wdrażania systemu HACCP, którego elementem jest Dobra Praktyka Produkcyjna (GMP). GMP reguluje i opisuje systemy utrzymania czystości i higieny na odpowiednim poziomie, zapewniającym produkcję bezpiecznej żywności - mówi w rozmowie z serwisem portalspożywczy.pl Leszek Warmiński, audytor TÜV Rheinland Polska.
Zarządzanie czystością i higieną w zakładach spożywczych
fot. materiały prasowe

Podkreśla, że higiena w przemyśle spożywczym rozumiana jest jako czystość pomieszczeń, maszyn i urządzeń, a także higiena personelu, natomiast czystość w tym ujęciu to czystość mikrobiologiczna. Na czym więc polega zarządzanie tymi kwestiami w zakładach produkujących żywność? Najczęściej kwestie te opisują i regulują procedury mycia i dezynfekcji z planem higieny oraz procedury higieny personelu.

Czym myć?
Jednym z czynników wpływających na utrzymanie czystości i higieny są środki chemiczne używane w przedsiębiorstwie. Dawniej używano głównie sody kaustycznej - zasadowego środka myjącego, kwasu azotowego - kwaśnego środka myjącego i podchlorynu sodu - środka dezynfekującego.

Dalsza część artykułu (86%) jest dostępna dla zarejestrowanych subskrybentów serwisu, którzy wykupili dostęp do usługi "Strefa premium". lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

komentarze (1)

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
  • GrupaPSC 2015-09-25 14:17:45

    Najważniejsze jest zapewnienie wysokiej higieny personelu.

    Odpowiedz

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!