Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Biznes i technologie

Złoty powinien być stabilny; rentowności SPW w dół

Złoty powinien pozostać stabilny w oczekiwaniu na środowe wystąpienie szefa Fedu Jerome'a Powella. Rentowności SPW mogą dalej spadać.

"Na EUR/PLN obserwujemy we wtorek dalszy wzrost kursu powyżej 4,26. Nie spodziewam się kontynuacji tych wzrostów. W okolicy poziomu 4,26 - 4,27 znajdują się silne lokalne opory. Na eurodolarze nie widzimy większych ruchów, co również powinno przyczynić się do stabilizacji złotego. Rynki oczekują na środowe przemówienie szefa FED. Jeżeli jego wypowiedź potwierdzi możliwość obniżenia stóp procentowych w Stanach już w lipcu, to powinno umocnić złotego i przynieść dalsze spadki rentowności SPW" - powiedział PAP Biznes starszy ekonomista ING, Piotr Popławski.

W tym tygodniu nastąpią przesłuchania prezesa Fedu Jerome'a Powella w Kongresie. W środę Powell będzie zeznawał przed komisją ds. usług finansowych Izby Reprezentantów, a w czwartek przed komisją bankową Kongresu. Wysłuchania prezesa Fedu w Kongresie to standardowa procedura, która ma miejsce raz na pół roku.

W środę o 20.00 planowana jest publikacja "minutek" z ostatniego posiedzenia FOMC, a w czwartek i piątek opublikowane zostaną dane o czerwcowej inflacji w USA.

RYNEK DŁUGU

"Na rynku długu obserwujemy korzystną podaż i duży popyt krajowych banków na polskie SPW, co powinno przełożyć się na dalszy spadek ich rentowności. W perspektywie tego tygodnia widzimy możliwość spadku rentowności o 2 pb na długim końcu" - powiedział Popławski.

Na rynkach bazowych rentowność amerykańskich 10-letnich obligacji wynosi 2,049 proc., a niemieckich -0,358 proc.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

kurs złotego RSS ALERT    /    kursy walut RSS ALERT    /    kurs euro RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 34.204.185.54
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!