Żywność Przyszłości. Innowacyjny kierunek studiów na UE w Katowicach
- Autor: MB
- Data: 29-01-2022, 17:02

Żywność Przyszłości - projektowanie usług i produktów dla branży spożywczej
W Katowicach, na Uniwersytecie Ekonomicznym pojawił się nowy kierunek studiów: Żywność Przyszłości - projektowanie produktów i usług dla branży spożywczej. To studia podyplomowe oparte na metodzie Design Thinking bazujące na filozofii Human Centered Design - czyli myśleniu projektowym, ukierunkowanym na człowieka i jego potrzeby.
Studia przygotowują do rozwiązywania złożonych problemów i tworzenia innowacji w obszarze produktów i usług branży spożywczej oraz doświadczenia klienta, a także poprawy procesów wewnętrznych organizacji. Obejmują pięcioetapowy proces oraz szeroką gamę narzędzi. Design Thinking to styl myślenia, element strategii i kultury organizacyjnej firmy.
Spopularyzowany przez Uniwersytet Stanford i firmę projektową Ideo, proces, narzędzia i sposób myślenia dają uporządkowaną strukturę dla usprawnienia procesu twórczego. Punktem wyjścia do innowacji nie jest produkt i jego funkcjonalność, ale człowiek – odbiorca naszych produktów i usług – jego potrzeby, motywacje, dążenia, zadania do wykonania, wyzwania, problemy oraz sposoby radzenia sobie z nimi. Innowacje realizuje się na styku efektywności kosztowej i biznesowej, technologicznej wykonalności i pożądanych przez klientów rozwiązań.
Żywność Przyszłości - metoda prowadzenia zajęć
Zajęcia prowadzone są głównie warsztatowo. Realizowane są konkretne projekty, zgodne z potrzebami uczestniczek i uczestników studiów. Proces obejmuje empatię, definiowanie problemu, generowanie pomysłów, prototypowanie i testowanie. Zostanie przeprowadzony wielokrotnie w małych, interdyscyplinarnych zespołach, gwarantujących różnorodność perspektyw. Zespoły zostaną utworzone na podstawie przeprowadzonych warsztatów preferencji i talentów, mapowania zasobów i wspólnych wartości.
Projektowanie Design Thinking stosuje się między innymi w Apple, Microsoft, HBO, Ford, Google, IKEA, Lufthansa, Chrysler, eBay, GE, Hawlett-Packard.
Nauczamiem na kierunku: Żywność Przyszłości - projektowanie produktów i usług dla branży spożywczej, należy do praktyków z wieloletnim doświadczeniem w zarządzaniu procesem projektowania produktów i usług dla branży spożywczej, trenerzy biznesu oraz kadra naukowo-dydaktyczna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach.
więcej informacji:
Powiązane tematy:
-
Biedronka zachęca, by "wybiegać" chipsy. Czy to dobry pomysł?
-
Czytaj Skład: Najwięksi producenci dostrzegają trend fleksitariński
-
Mięso hybrydowe, czyli mniej mięsa w mięsie. Trend czy marketing?
-
Zupka chińska jak hummus bio, czyli o paradoksach Nutri Score
-
Fast food kilka razy w roku nie szkodzi? Jesteśmy od tego daleko
-
Jaki skład mają wegańskie jogurty?
-
mięso na wtorek
Zamienniki mięsa. Czy wege zawsze oznacza z lepszym składem?
-
Zmiana klimatu a produkcja żywności - Co myślą Polacy? (badanie)
-
Czy dieta roślinna chroni przed COVID-19?
-
Czy wyprodukowanie margaryny o dobrym składzie jest możliwe?
- Pomoc KE dla Ukrainy zagrozi polskiemu drobiarstwu?
- Wpływ wojny na rynek żywnościowy przejawia się na kilku płaszczyznach
komentarze (0)