• partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
Partnerzy portalu

Wina konwencjonalne mogą zawierać ponad 60 dodatków chemicznych

Wina konwencjonalne mogą zawierać ponad 60 różnych substancji takich jak substancje zagęszczające, kwasy czy rozpuszczalniki, wzmacniacze smaku, barwniki, nie licząc wszelkiego rodzaju pestycydów, środków grzybo i owadobójczych. Prawo unijne nie nakazuje bowiem producentowi podawania listy związków chemicznych jakie dodaje do wina w trakcie jego produkcji.
  • Autor: BW, portalspozywczy.pl/pr
  • Data: 12-12-2013, 16:26
Wina konwencjonalne mogą zawierać ponad 60 dodatków chemicznych
fot. PTWP

Nakłada na niego jedynie obowiązek podawania miejsca butelkowania, informacji o siarczynach oraz procentowej zwartości alkoholu. Dlatego to właśnie producent wina dokonuje wyboru pomiędzy trudną, pracochłonną i ryzykowną drogą jaką jest produkcja wina naturalnego, a zdecydowanie prostszą i bardziej dochodową drogą produkcji tańszej wersji wina konwencjonalnego.

Często pod etykietą taniego wina kryje się po prostu mieszanka chemiczna źle przeprowadzonej fermentacji, przyśpieszonej i ulepszonej dodatkami dobrze rozwijającego się przemysłu chemicznego.

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Oczekując na zmiany prawa unijnego i nakazanie producentom win podawania informacji o składzie trunku, somelierzy i eksperci mogliby - wypowiadając się o winie poza poetyckimi opisami aromatów - zdobywać i dzielić się wiedzą o sposobie produkcji i ewentualnych stosowanych dodatkach.

Czytając recenzje wina i napotykając zdania „aromat owoców cytrusowych, gruszek, agrestu i ziół na łące" lub „aromat śliwkowy oraz gorzka czekolada wzbogacają niuanse korzenne" można zastanawiać się skąd tak bogata paleta różnych smaków.

Bez wątpienia wiele z renomowanych i wysokiej jakości win jest w stanie dostarczyć wspaniałych smakowo wonnych wrażeń. W sposób naturalny nasuwa się pytanie, co warunkuje powstawanie konkretnych aromatów oraz zapachów tego szlachetnego trunku.

Często to właśnie różnorakie dodatki chemiczne stoją za poetyckim i barwnym opisem produktu na etykiecie. Nierzadko winimy alkohol za ból głowy czy mdłości po kolacji z butelką wina, a podłoże tych dolegliwości znajduje się w innych substancjach masowo dodawanych do konwencjonalnych win.

Głównymi czynnikami wpływającymi na smak wina jest zaś winorośl z jakiej konkretne wino powstało, klimat w jakim dojrzewała, ale przede wszystkim człowiek. Wino nie jest i nigdy nie było zwykłym sfermentowanym sokiem z winogron, ale owocem wyborów i pracy człowieka.

Powiązane tematy:

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
  • Franko(L) 2013-12-12 20:01:49

    I teraz właśnie jest okazja, aby pp Ogór i Jantoń poinformowali społeczeństwo co na wielką skalę ładują w produkty alkoholizowane, które sprzedają jako "wino" - liczę, że szanowna redakcja zapyta o to obydwu "ekspertów"

    Odpowiedz
  • Bożena 2013-12-13 14:11:40

    To ja teraz rozumiem dlaczego nie okropnie się czuję po winach z toruńskiego BARTEXu.

    Odpowiedz
  • Franko(L) 2013-12-13 20:20:03

    Akurat Bartex nie jest z Torunia, ale poniekąd masz rację

    Odpowiedz
  • kapsel od piwa 2013-12-14 22:37:26

    Ot i niejaki pan Franco(L) ekspert od alkoholi wylał jad

    Odpowiedz
  • Piotr Stopczynski 2013-12-28 20:00:53

    Chciałbym z Panem porozmawiać o treści tego artykułu. Pozdrawia. Piotr Stopczyński.

    Odpowiedz

NEWSLETTER

Bądź na bieżąco!

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!