• partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
Partnerzy portalu

Czynniki kształtujące poziom skażenia ziarna kukurydzy toksynami fuzaryjnymi

Kukurydza zajmuje trzecie miejsce pod względem powierzchni zasiewu, po pszenicy i ryżu, natomiast pod względem wielkości zbiorów zajmuje pierwsze miejsce wśród roślin uprawianych. Jej udział w światowej powierzchni uprawy zbóż wynosi ponad 20%, a pod względem produkcji około 30%. Wyróżnia się wysokimi plonami ziarna powyżej 10 t/ha i około 20 t/ha suchej masy w uprawie na kiszonkę.
  • www.wiesjutra.pl
  • Autor: Elżbieta Czembor
  • Data: 02-08-2012, 14:03

W 2007 roku łączna powierzchnia uprawy wyniosła ponad 150 mln ha, a zbiory sięgały prawie 800 mln ton ziarna [FAOSTAT 2007]. Według danych Eurostatu, w 2009 roku powierzchna uprawy tej rośliny w 27 krajach członkowskich UE wyniosła około 13 mln ha. Polska jest piątym krajem w UE pod względem powierzchni uprawy kukurydzy, po Francji, Niemczech, Węgrzech i Rumunii (419 tys. ha na kiszonkę i 274 tys. ha na ziarno w 2011 r.). W 2012 roku przewiduje się wzrost powierzchni uprawy zarówno kukurydzy ziarnowej (o ok. 2%), jak i kiszonkowej (o ok. 8%).

Jednak w ostatnich latach jednym z podstawowych czynników decydujących o wartości gospodarczej kukurydzy, obok wielkości plonu ziarna, jest jego jakość.

Szczególną uwagę należy zwrócić na fuzariozę kolb (fot. 1, 2), powodowaną przez grzyby z rodzaju Fusarium spp., których metabolity wtórne są wysoko szkodliwe dla ludzi i zwierząt, powodując ich choroby a nawet śmierć.

Związki te są szybko wchłaniane do krwi i gromadzone w organizmie. U zwierząt przeżuwających, które mają długi przewód pokarmowy, toksyny są w dużym stopniu rozkładane, co nie znaczy że są nieszkodliwe.

Najczęściej sprawcą fuzariozy kolb są grzyby F. graminearum (produkujący deoksynivalenol - DON i zearalenon - ZEA) oraz F. verticillioides (produkujący fumonizyny - FUM). Najbardziej powszechne choroby powodowane przez deoksynivalenol u ludzi i zwierząt to utrata łaknienia, biegunki, owrzodzenia jamy ustnej, hipotemia lub zmiany martwicze skóry. Fumonizy powodują obrzęki płuc trzody chlewnej, nowotwory wątroby, uszkodzenia mózgu koni, a nawet bezwład ruchowy. Zearalenon powoduje m.in. zaburzenia płodności, zaburzenia hormonalne oraz ujemnie wpływa na wzrost i rozwój gruczołu mlekowego. W 2007 roku UE wprowadziła normy określające ich maksymalne zawartości w ziarnie kukurydzy [EC No 1126/ 2007]. Jeżeli zawartość DON w ziarnie nieprzetworzonym przekracza 1700 ug/kg, ZEA 350 ug/kg, a FUM 4000 ug/kg (maksymalna zwartość fumonizyn ma ulec w najbliższym czasie obniżeniu do 2000 ug/kg), takie ziarno nie kwalifikuje się do wykorzystania na paszę.

W krajach Europy Południowej dominuje F. verticillioides natomiast na obszarze Europy Północnej - F. graminearum. W Polsce, w latach z małą ilości opadów, gatunki powodujące fuzariozę są zbliżone do tych występujących na południu Europy, natomiast w latach mokrych na północy Europy [Czembor i in. 2011a]. Przykładowo, w próbach ziarna pobranych latach 2002-2004 grzybem występującym z najwyższą częstotliwością był F. graminearum.

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

NEWSLETTER

Bądź na bieżąco!

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!