• partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
Partnerzy portalu

Dobór odmian zbóż do uprawy w gospodarstwach ekologicznych

Od kilkudziesięciu lat obserwuje się wzrost zainteresowania rolnictwem ekologicznym i żywnością produkowaną metodami ekologicznymi. W Polsce wyraźny wzrost zainteresowania ekologicznym sposobem gospodarowania wystąpił dopiero po integracji Polski z UE. W latach 2004-2008 liczba gospodarstw ekologicznych oraz powierzchnia wykorzystywanych przez nie użytków rolnych wzrosły 4-krotnie.
  • www.wiesjutra.pl
  • Autor: Dr Krzysztof Jończyk
  • Data: 12-05-2011, 09:39

Dane z końca 2009 roku wskazują że ogólna liczba gospodarstw ekologicznych mających certyfikat i będących w trakcie przestawiania na ten sposób gospodarowania wynosiła 17 423, a całkowita powierzchnia użytków rolnych w tych gospodarstwach przekroczyła 367 061 tys. ha, co stanowiło 2,3% użytków rolnych w Polsce. Średnia powierzchnia gospodarstwa ekologicznego w Polsce wynosi około 21 ha UR i jest 3-krotnie większa od średniej wielkości ogółu gospodarstw rolnych. W gospodarstwach ekologicznych (z certyfikatem i w okresie przestawienia) zbożami obsiewa się około 36-40%, a roślinami pastewnymi 43-48% powierzchni gruntów ornych (tab. 1). W strukturze zasiewów ogółem w Polsce udział zbóż wynosi ok. 73%, a roślin pastewnych 9% [Rolnictwo ekologiczne... 2007-2008],

W gospodarstwach ekologicznych uprawia się mniej niż w konwencjonalnych: pszenicy ozimej, pszenżyta i jęczmienia jarego, natomiast więcej: pszenicy jarej, owsa i mieszanek zbożowych. Z jednej strony wynika to z: mniejszego zagrożenia zbóż jarych występowaniem chorób grzybowych, szkodami w skutek wymarzania, łatwiejszym opanowaniem zachwaszczenia, a z drugiej - potrzebami rynku, znaczeniem zbóż jarych jako roślin ochronnych dla uprawy mieszanek motylkowato-trawia- stych. W gospodarstwach ekologicznych uprawa roślin motylkowatych jest niezbędna ze względu na zabezpieczenie zasobów azotu w glebie, a tym samym jego zbilansowanie. Rośliny motylkowe mają ponadto wysoką wartość przedplonową i bardzo korzystnie wpływają na ogólny stan żyzności gleby [Jończyk 2005, Korbas 1998],

W rolnictwie ekologicznym, ze względu na wyeliminowanie przemysłowych środków produkcji, dobór odmian nabiera szczególnego znaczenia. W intensywnych sposobach produkcji ochrona roślin i nawożenie stanowią wydzielone elementy technologii, które umożliwiają przynajmniej częściową kompensację uproszczeń i błędów w agrotechnice oraz umożliwiają sterowanie łanem w trakcie wegetacji. Podstawowymi czynnikami limitującymi plonowanie zbóż w gospodarstwach ekologicznych są: zachwaszczenie, nasilone występowanie chorób grzybowych oraz niedostateczne zaopatrzenie roślin w składniki pokarmowe, głównie w azot. Znaczenie czynników ograniczających plonowanie pszenicy ozimej w różnych systemach produkcji pokazują dane uzyskane w doświadczeniach prowadzonych w Instytucie Uprawy, Nawożenia i Gleboznawstwa - PIB w Puławach (tab. 2) [Kuś 1998, Kuś i in. 2010],

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

NEWSLETTER

Bądź na bieżąco!

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!