• partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
Partnerzy portalu

Wykorzystanie wyników badań agrotechnicznych do kształtowania jakości ziarna zbóż

W gospodarce większości krajów świata zboża zaliczane są do roślin strategicznych, przede wszystkim ze względu na ich wielostronne wykorzystanie (konsumpcja, pasza, przemysł piwowarski, gorzelni-czy i kaszarski). Aby ziarno było wykorzystane przez poszczególne gałęzie przemysłu, musi charakteryzować się swoistymi cechami, związanymi z jego przeznaczeniem, czyli jakością.
  • www.wiesjutra.pl
  • Autor: Prof. dr hab. Grażyna Podolska
  • Data: 21-04-2010, 12:51

Definicje jakości surowców roślinnych są i były swoistym wyrazem potrzeb człowieka i rozeznaniem przez niego, zarówno potrzeb żywieniowych, jak i zagrożeń dla zdrowia. Definicja jakości zmienia się wraz z postępem technologicznym i rozwojem wiedzy, niemniej można ją przedstawić, jako zespół cech fizycznych, chemicznych i organoleptycznych, charakterystycznych dla danej formy botanicznej, zaspakajających w maksymalnym stopniu potrzeby konsumenta i gwarantujących zdrowe i aktywne życie.

Cechy, jakimi powinien charakteryzować się surowiec są różne i kompleksowo związane z charakterystycznymi procesami produkcji i przetwarzania. Wiążą się ściśle z zawartością substancji, decydujących o wydajności i jakości pozyskiwanych produktów.

Ziarno zbóż przeznaczone na pasze powinno charakteryzować się wilgotnością nie większą niż 14,5%, prawidłowym składem chemicznym, w tym wysoką zawartością białka (przede wszystkim aminokwasów) i powinno zawierać minimalne ilości substancji antyżywieniowych. Ziarno nie powinno zawierać substancji szkodliwych dla zdrowia - metali ciężkich, pozostałości środków ochrony roślin lub mikotoksyn. Korzystnie jest jeżeli charakteryzuje się wysoką strawnością i wykorzystaniem składników odżywczych przez zwierzęta.

Ziarno zbóż, wykorzystywane na cele konsumpcyjne, poza wymaganiami odnośnie bezpieczeństwa zdrowotnego, musi charakteryzować się wysoką wartością technologiczną, która zapewnia uzyskanie mąki i pieczywa o dobrej jakości. Ponieważ do konsumpcji przeznacza się najczęściej ziarno pszenicy, Autor skoncentrował się na tym gatunku zboża. Na wartość technologiczną składa się wartość przemiałowa ziarna i wartość wypiekowa mąki. Wartość przemiałowa ziarna jest to ilość mąki uzyskanej ze 100 kg ziarna, przy określonej zawartości popiołu (oznaczana jest bezpośrednio w laboratorium). Cechy takie, jak: MTZ i gęstość ziarna w stanie zsypnym - pośrednio określają tę wartość. Wyższe wartości parametrów wskazują na lepszą wartość przemiałowa Wartość wypiekową bezpośrednio oznacza się przez laboratoryjny wypiek, ale jest wiele cech fizycznych i chemicznych, które świadczą o przydatności surowca do wyrobu mąki i wypieku pieczywa. Należą do nich: zawartość białka, ilość glutenu, wskaźnik sedymentacyjny Zeleny'ego, liczba opadania i cechy reologiczne ciasta, czyli wodochłonność mąki, rozmiękczenie ciasta i czas rozwoju ciasta,

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

NEWSLETTER

Bądź na bieżąco!

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!