• partner portalu
  • partner portalu
Partnerzy portalu

Zboża i ich współczesny problem

Strona 5 z 10
  • www.wiesjutra.pl
  • Autor: Franciszek Kapusta
  • Data: 02-07-2012, 18:53

Polska ma ujemne saldo obrotów handlowych z zagranicą surowcami pasz wysokobiałkowych. Co należy więc uczynić, aby ten stan zmienić i poprawić bilans obrotów handlowych? W tym zakresie istnieje kilka możliwości. Po pierwsze, należy zwiększyć krajową produkcję nasion roślin strączkowych (tab. 7).

W okresie międzywojennym (w latach 1934-1938 średnio) w Polsce uprawiano m.in.: fasolę, bób i soczewicę na powierzchni 38,4 tys. ha, uzyskując zbiory na poziomie 383 tys. ton, przy plonie 10 dt/ha [Mały Rocznik...1941]. Nieco większą powierzchnię uprawy grochu, fasoli, bobu i soczewicy stwierdzono w 1946 r. - 43,8 tys. ha, uzyskując zbiory w wysokości 369,7 tys. t nasion, przy plonie 8,4 dt/ha [Rocznik Statystyczny...1947]. Statystyka przedwojenna i pierwszych lat powojennych nie obejmuje uprawy roślin strączkowych pastewnych. Pierwsze informacje o powierzchni uprawy strączkowych pastewnych pojawiły się dopiero w 1949 r. W późniejszych latach powierzchnia, zbiory i plony roślin strączkowych ulegały zmianom (tab. 7). Do 1955 r. ich powierzchnia wzrastała, a później zmniejszała się do 2002 r., po czym zaczęła się zwiększać, jednak z dużymi wahaniami. Ostatecznie w pierwszej dekadzie XXI w. nie uzyskano znaczącego wzrostu powierzchni upraw strączkowych.

Najwyższy zbiór uzyskano w 1990 r., na który złożyła się duża powierzchnia uprawy strączkowych oraz względnie wysoki plon. Nie uzyskiwano już nigdy tak wysokiego zbioru pomimo wzrostu plonów.

Plony roślin strączkowych jadalnych i pastewnych należy uznać za niskie. W ostatniej dekadzie odnotowuje się wyraźniejszy postęp w plonowaniu roślin strączkowych, ale nie jest on na tyle duży, żeby zachęcał do ich uprawy na szerszą skalę. Potencjalne możliwości plonowania pastewnych roślin strączkowych w warunkach krajowych są zróżnicowane: łubinu 20 dt/ha, bobiku 50 dt/ha, wyki 25 dt/ha, soczewicy, soi i fasoli 20 dt/ha.

Można mówić o paradoksie polegającym na tym, że w warunkach wzrastającej wiedzy o wartości odżywczej, paszowej i środowiskowej roślin strączkowych następuje niewielki postęp w ich uprawie i produkcji.

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

NEWSLETTER

Bądź na bieżąco!

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!