• partner portalu
  • partner portalu
Partnerzy portalu

Zboża i ich współczesny problem

Strona 6 z 10
  • www.wiesjutra.pl
  • Autor: Franciszek Kapusta
  • Data: 02-07-2012, 18:53

Istnieje konieczność wielorakich działań, aby zachęcić producentów rolnych do zwiększenia produkcji nasion roślin strączkowych i w ten sposób poprawić niekorzystny bilans w handlu tymi nasionami. Szczególnie pilną sprawą jest zwiększenie produkcji nasion pastewnych, potrzebnych przy produkcji mieszanek paszowych niezbędnych przy intensyfikacji produkcji zwierzęcej. Należy zaznaczyć, że pastewne rośliny strączkowe stanowią nieco ponad 1% w strukturze zasiewów. Rośliny strączkowe mają bardzo korzystny wpływ na glebę i pozostawiają dobre stanowisko pod rośliny po nich uprawiane. Dla poprawy zainteresowania rolników uprawą roślin strączkowych, Agencja Rynku Rolnego prowadzi dopłaty do kwalifikowanego materiału siewnego, które z jednej strony zmniejszają koszty produkcji, a z drugiej wpływają na wzrost plonu, a zatem i przychodów rolników. Po wprowadzeniu tych dopłat widoczny był umiarkowany wzrost zainteresowania rolników zwiększeniem powierzchni i zbiorów roślin strączkowych.

Po drugie, należy pozyskiwać większą ilość pozostałości (produktów ubocznych) z przerobu surowców roślinnych na produkty żywnościowe i nieżywnościowe.

Przemysł przetwórczy surowców rolniczych dostarcza pozostałości uzyskiwanych w procesie produkcyjnym, mających przydatność paszową w stanie naturalnym lub jako przetworzone komponenty w produkcji mieszanek paszowych.

Przemysłpiwowarski dostarcza przemysłowi paszowemu wysokowartościowych produktów ubocznych: kiełków słodowych, drożdży i wysłodzin (młóta).

Kiełki słodowe stanowią ok. 4% suchej masy jęczmienia i ze względu na dużą zawartość białka (ok. 28%) i aminokwasów, po wysuszeniu stanowią cenny składnik mieszanek paszowych dla zwierząt gospodarskich.

Drożdże piwowarskie występują w postaci gęstwy drożdżowej zawierającej 10-15% suchej masy. Składniki organiczne stanowią 91-94%, a popiół 6-9% s.m. Zawartość białka w drożdżach wynosi do 50%, cukrów 9-12%, a tłuszczu 2-4% w przeliczeniu na suchą masę. Drożdże piwowarskie są zasobne w witaminy z grupy B. Drożdże są wykorzystywane do celów paszowych w postaci mokrej lub suchej (jako komponent mieszanek), głównie dla bydła i trzody chlewnej.

Wysłodziny (młóto, słodziny) są głównym produktem ubocznym powstającym w warzelni browaru. Są one stosowane jako pasza, szczególnie dla przeżuwaczy w stanie świeżym, kiszone lub suszone (komponent mieszanek). Młóto suszone zawiera: 92% suchej masy, 28% białka surowego i 13% włókna surowego.

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

NEWSLETTER

Bądź na bieżąco!

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!