Zenon Daniłowski, prezes Makaronów Polskich - wywiad
- Autor: www.portalspozywczy.pl, Paulina Bełżecka
- Data: 25-04-2013, 13:26

W spółce Makarony Polskie od ubiegłego roku trwa restrukturyzacja. Jakie działania restrukturyzacyjne do tej pory spółka przeprowadziła i jakie były ich efekty?
Na początku warto wyjaśnić potrzebę restrukturyzacji w spółce Makarony Polskie SA. W efekcie błędnych decyzji biznesowych podjętych w latach 2010 i 2011 grupa utraciła rentowność. Utrata rentowności była efektem nadmiernej rozbudowy struktur, skoncentrowania sprzedaży na kilku odbiorcach, oparciu się na private label oraz zaniedbania własnych brandów i eksportu. Dodatkowo w 2012 roku występowała niestabilna sytuacja na rynku surowców tj. mąki makaronowej i masy jajecznej. Już pod koniec 2011 roku rozpoczęto cięcia, ale szeroki proces restrukturyzacji ruszył od połowy 2012 r.
komentarze (0)