10 października to Światowy Dzień Owsianki
- Autor: www.portalspozywczy.pl/ pr
- Data: 10-10-2018, 11:01

Tradycyjna polska owsianka przyrządzana jest na mleku bez innych dodatków, ze szczyptą soli lub na słodko. Słodkawy posmak potrawie nadaje już sama laktoza – dwucukier występujący w krowim mleku. Owsiankę ugotowaną na wodzie można zabielić jogurtem, kefirem lub maślanką - informuje Wikipedia.
Spotyka się multum wariantów owsianki – wszystko zależy od inwencji kucharza w doborze dodatków smakowych. Do typowej owsianki w wersji na słodko dodaje się owoce (świeże lub suszone), przeciery owocowe, bakalie, orzechy, nasiona, pestki oraz przyprawia całość cynamonem (lub innymi przyprawami korzennymi), miodem, syropem klonowym oraz czasem – dla zrównoważenia słodyczy – solą. Tak przygotowana owsianka lub owsianka w „wersji podstawowej” wchodzi w skład tradycyjnych europejskich śniadań.
Owsiankę na śniadanie jemy niemal od zawsze. A obecnie nowoczesna technologia robi z niej produkty, które wchodzą do menu przez cały dzień.
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
Powiązane tematy:
-
Europejski Dzień Śniadania. Jak celebrować ten dzień?
-
IKEA sprzedaje śniadania za 5 zł wbrew drożyznie
-
Lekarze: Wczesne śniadanie może chronić przed cukrzycą
-
Żabka promuje zestawy śniadaniowe
-
Burgery na śniadanie. Pasibus wprowadza menu śniadaniowe do kolejnych lokali
-
10 października obchodzimy Światowy Dzień Owsianki
-
Śniadania nabierają znaczenia. 5 inspiracji Horecatrends.pl
-
Q Hotel we współpracy z Eweliną Fabisiak stawia na zdrowe śniadania (wywiad)
-
8 listopada obchodzimy Dzień Zdrowego Śniadania
-
10 października to Światowy Dzień Owsianki
- Transport zboża z Ukrainy. Trudne "wąskie gardła"
- Firmy spożywcze i handlowe w I półroczu: przejęcia, inflacja, wojna
komentarze (0)