Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

25 maja odbędzie się New Food Forum

  • Autor: AW
  • Data: 24-05-2022, 16:56
New Food Forum, polska edycja wiodącej europejskiej konferencji poświęcona alternatywom mięsa i nabiału, odbędzie się 25 maja 2022 w Centrum Nauki Kopernik w Warszawie.
25 maja odbędzie się New Food Forum
New Food Forum odbędzie się 25 maja 2022 w Centrum Nauki Kopernik w Warszawie

New Food Forum: 25 maja 2022 roku

Konferencja New Food Forum, organizowana przez ProVeg Polska, zaprasza profesjonalistów z branży spożywczej do zapoznania się z innowacjami technologii spożywczych oraz dyskusji o roślinnej przyszłości całego sektora spożywczego.

Znajdujemy się w przełomowym momencie jednej z najszybszych i najbardziej znaczących transformacji systemu żywnościowego od czasu, gdy ludzie po raz pierwszy zaczęli hodować rośliny i zwierzęta. Sprzedaż produktów pochodzenia roślinnego gwałtownie wzrasta, a rolnictwo komórkowe i precyzyjna fermentacja mają potencjał, by na zawsze zmienić sposób uprawy żywności. Dane przedstawione przez The Good Food Institute wskazują, że globalne inwestycje w alternatywne białka, wzrosły w 2021 roku aż o 60%, do 5 miliardów dolarów.

Pandemia COVID-19 oraz obecny kryzys w Ukrainie obnażyły wady i kruchość globalnych łańcuchów dostaw żywności i skłaniają do refleksji nad obecnym systemem żywnościowym. Potrzebę zmiany naszych systemów żywnościowych i przejścia w kierunku bardziej roślinnej diety podkreślono również w najnowszym raporcie IPCC.

“Wojna w Ukrainie powinna skłonić nas do zastanowienia się nad wykorzystaniem ogromnych ilości pszenicy do produkcji pasz dla zwierząt. Europejski przemysł mięsny i mleczarski jest w dużym stopniu uzależniony od importu pasz z Ukrainy i Rosji.” - mówi Patricia Homa, prezeska ProVeg Polska.

Alternatywne produkty pochodzenia roślinnego błyskawicznie wkraczają na światowe rynki, a konsumenci, przemysł spożywczy i politycy coraz częściej poszukują nowych źródeł żywności, aby ograniczyć negatywny wpływ przemysłowej hodowli zwierząt. Już niemal połowa europejskich konsumentów znacząco zmniejszyła spożycie mięsa, a prawie co trzeci planuje spożywać znacznie więcej roślinnych alternatyw. 

Żywność roślinna to więcej niż trend. W przyszłości alternatywne białka będą odgrywać znaczącą rolę w naszym odżywianiu, zwłaszcza w kontekście światowych kryzysów takich jak zmiany klimatyczne. Aby dalej promować żywność pochodzenia roślinnego, wszyscy – naukowcy, firmy spożywcze, rolnicy, rząd – musimy współpracować. A do tego celu właśnie konferencja New Food Forum oferuje świetną platformę spotkań i wymiany.

“Badania naukowe pokazują, że alternatywne źródła białka odgrywają znaczącą rolę i stanowią ważne rozwiązanie w zakresie łagodzenia zmian klimatycznych, poprawy ochrony środowiska i zwierząt oraz minimalizowania ryzyka pandemii i poprawy bezpieczeństwa żywności. Format naszego wydarzenia zapewni najbardziej efektywne środowisko do nawiązywania kontaktów między kluczowymi interesariuszami w branży.” - mówi Patricia Homa.

AGENDA wydarzenia

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
  • dobra przyszłość 2022-05-04 10:49:24

    Ludzie odchodzą od mięsa, ostatni na choroby od mięsa będą umierać rzeźnicy, pracownicy zakładów mięsnych i hodowcy zwierząt, mięso jest pokarmem szkodliwym społecznie i zupełnie zbędnym

    Odpowiedz
  • Lewaki to wiadomo kto 2022-05-04 14:03:09

    Dlaczego te wszystkie wege produkty takie drogie? Produkcja roslin jest tansza niz zwierząt. Wegetarianie to frajerzy bo płacą 50 zł za kilo sera z oleju a takie analogi sera bez napisu wege od zawsze kosztowały 10 zł za kilogram.

    Odpowiedz
  • Lewaki to wiadomo kto 2022-05-04 14:11:12

    Mieso jest potrzebne bo zawiera witaine b12 brak tej witaminy uszkadza mózg. "Objawy neurologiczne (zaburzenia ze strony ośrodkowego układu nerwowego) związane są wyłącznie z niedoborem witaminy B12 i wynikają z demielinizacji neuronów rdzenia kręgowego oraz kory mózgowej. Zmiany utrzymujące się ponad 1/2 roku nie cofają się, dlatego tak istotne jest różnicowanie i właściwe leczenie niedokrwistości megaloblastycznej. Obraz kliniczny obejmuje: zmiany psychiczne (spowolnienie psychiczne i apatia, trudności w przeprowadzeniu prostych rachunków arytmetycznych, zaburzenia pamięci, drażliwość, depresja, stupor, urojenia, halucynacje, paranoja," " Trzeba też pamiętać, że roślinne formy witaminy B12 występujące w takich produktach, jak glony (spirulina, chlorella, wakame, nori, arame itd.), kiełki lucerny, miso, tempeh, kapusta kiszona lub grzyby, są dla organizmu ludzkiego nieprzyswajalne!"

    Odpowiedz

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!