New Food Forum: 25 maja 2022 roku
Konferencja New Food Forum, organizowana przez ProVeg Polska, zaprasza profesjonalistów z branży spożywczej do zapoznania się z innowacjami technologii spożywczych oraz dyskusji o roślinnej przyszłości całego sektora spożywczego.
Znajdujemy się w przełomowym momencie jednej z najszybszych i najbardziej znaczących transformacji systemu żywnościowego od czasu, gdy ludzie po raz pierwszy zaczęli hodować rośliny i zwierzęta. Sprzedaż produktów pochodzenia roślinnego gwałtownie wzrasta, a rolnictwo komórkowe i precyzyjna fermentacja mają potencjał, by na zawsze zmienić sposób uprawy żywności. Dane przedstawione przez The Good Food Institute wskazują, że globalne inwestycje w alternatywne białka, wzrosły w 2021 roku aż o 60%, do 5 miliardów dolarów.
Pandemia COVID-19 oraz obecny kryzys w Ukrainie obnażyły wady i kruchość globalnych łańcuchów dostaw żywności i skłaniają do refleksji nad obecnym systemem żywnościowym. Potrzebę zmiany naszych systemów żywnościowych i przejścia w kierunku bardziej roślinnej diety podkreślono również w najnowszym raporcie IPCC.
“Wojna w Ukrainie powinna skłonić nas do zastanowienia się nad wykorzystaniem ogromnych ilości pszenicy do produkcji pasz dla zwierząt. Europejski przemysł mięsny i mleczarski jest w dużym stopniu uzależniony od importu pasz z Ukrainy i Rosji.” - mówi Patricia Homa, prezeska ProVeg Polska.
Alternatywne produkty pochodzenia roślinnego błyskawicznie wkraczają na światowe rynki, a konsumenci, przemysł spożywczy i politycy coraz częściej poszukują nowych źródeł żywności, aby ograniczyć negatywny wpływ przemysłowej hodowli zwierząt. Już niemal połowa europejskich konsumentów znacząco zmniejszyła spożycie mięsa, a prawie co trzeci planuje spożywać znacznie więcej roślinnych alternatyw.
Żywność roślinna to więcej niż trend. W przyszłości alternatywne białka będą odgrywać znaczącą rolę w naszym odżywianiu, zwłaszcza w kontekście światowych kryzysów takich jak zmiany klimatyczne. Aby dalej promować żywność pochodzenia roślinnego, wszyscy – naukowcy, firmy spożywcze, rolnicy, rząd – musimy współpracować. A do tego celu właśnie konferencja New Food Forum oferuje świetną platformę spotkań i wymiany.
“Badania naukowe pokazują, że alternatywne źródła białka odgrywają znaczącą rolę i stanowią ważne rozwiązanie w zakresie łagodzenia zmian klimatycznych, poprawy ochrony środowiska i zwierząt oraz minimalizowania ryzyka pandemii i poprawy bezpieczeństwa żywności. Format naszego wydarzenia zapewni najbardziej efektywne środowisko do nawiązywania kontaktów między kluczowymi interesariuszami w branży.” - mówi Patricia Homa.
komentarze (3)
Ludzie odchodzą od mięsa, ostatni na choroby od mięsa będą umierać rzeźnicy, pracownicy zakładów mięsnych i hodowcy zwierząt, mięso jest pokarmem szkodliwym społecznie i zupełnie zbędnym
OdpowiedzDlaczego te wszystkie wege produkty takie drogie? Produkcja roslin jest tansza niz zwierząt. Wegetarianie to frajerzy bo płacą 50 zł za kilo sera z oleju a takie analogi sera bez napisu wege od zawsze kosztowały 10 zł za kilogram.
OdpowiedzMieso jest potrzebne bo zawiera witaine b12 brak tej witaminy uszkadza mózg. "Objawy neurologiczne (zaburzenia ze strony ośrodkowego układu nerwowego) związane są wyłącznie z niedoborem witaminy B12 i wynikają z demielinizacji neuronów rdzenia kręgowego oraz kory mózgowej. Zmiany utrzymujące się ponad 1/2 roku nie cofają się, dlatego tak istotne jest różnicowanie i właściwe leczenie niedokrwistości megaloblastycznej. Obraz kliniczny obejmuje: zmiany psychiczne (spowolnienie psychiczne i apatia, trudności w przeprowadzeniu prostych rachunków arytmetycznych, zaburzenia pamięci, drażliwość, depresja, stupor, urojenia, halucynacje, paranoja," " Trzeba też pamiętać, że roślinne formy witaminy B12 występujące w takich produktach, jak glony (spirulina, chlorella, wakame, nori, arame itd.), kiełki lucerny, miso, tempeh, kapusta kiszona lub grzyby, są dla organizmu ludzkiego nieprzyswajalne!"
Odpowiedz