Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Zboża

Argentyńskie ziarno umacnia swoją pozycję

W ostatnim przetargu GASC wygrały oferty argentyńskiej pszenicy. Na silną pozycję konkurencyjną ziarna z Argentyny wpływ ma m.in. niedawne zniesienie ceł w eksporcie oraz słabość argentyńskiego peso. Na unijnym rynku ceny pszenicy są niskie pomimo odnotowywania bardzo dobrych wyników bieżącego eksportu - informuje FAMMU/FAPA.

Argentyńskie ziarno umacnia swoją pozycję
Na rynku UE ceny pszenicy są niskie pomimo bardzo dobrych wyników bieżącego eksportu fot. shutterstock

Autor: Źródło: komentarz analityków FAMMU/FAPA z wykorzystaniem Reuters oraz innych źródeł
Data: 18-01-2016, 13:58

W drugim tygodniu stycznia notowania pszenicy i kukurydzy w kontraktach terminowych na Euronext w dalszym ciągu zniżkowały. Kukurydza w kontrakcie marcowym potaniała w porównaniu z końcem
poprzedniego tygodnia o 1,6 proc. do 155,8 EUR/tonę, a pszenica w kontrakcie marcowym o 1,9 proc. do 166,3 EUR/tonę. Według FAMMU/FAPA zniżki te są najprawdopodobniej odzwierciedleniem wyjątkowo silnej konkurencji cenowej w światowym eksporcie tego gatunku.  

Komisja Europejska w kończącym się tygodniu wydała licencje na wywóz 754 tys. ton pszenicy miękkiej. Agencja odnotowuje także ostatnią korektę prognozy zapasów końcowych pszenicy we Francji dokonaną przez FranceAgriMer – z poprzednich 5,2 mln ton do 5,8 mln ton, głównie ze względu na korektę wywozu.

Na CBoT drugi tydzień stycznia przyniósł niewielkie wzrosty notowań kukurydzy. W kontrakcie
marcowym ceny tego gatunku umocniły się o 1,4 proc. do 140,9 USD za tonę. Notowania pszenicy w
kontrakcie marcowym były stabilne – wzrost cen o zaledwie 0,1 proc. do 172,2 USD/tonę.
Na ceny kukurydzy na rynku amerykańskim wpływ mogły mieć za to rekordowo wysokie wyniki w
produkcji bioetanolu. Tempo wytwarzania tego biopaliwa jest obecnie bardzo szybkie. W tygodniu
kończącym się 8 stycznia br. wyprodukowano go średnio 1003 tys. baryłek dziennie, w porównaniu
do 996 tys. baryłek w poprzednim tygodniu. To już drugi tydzień w bieżącym sezonie, w którym tempo produkcji dochodzi lub przekracza 1000 baryłek dziennie. Po raz pierwszy miało to miejsce w tygodniu kończącym się 11 grudnia ub.r. (1000 baryłek dziennie). Dla porównania w analogicznym tygodniu rok wcześniej produkcja bioetanolu wynosiła 978 tys. baryłek dziennie, a dwa lata wcześniej – 868 tys. baryłek. Przez ostatni tydzień poziom zapasów bioetanolu w Stanach zwiększy się o 246 tys. baryłek do 21,35 mln baryłek. Notowania bioetanolu w najbliższym kontrakcie na CBoT wynosiły ostatnio 1,367 USD za galon amerykański.

W opinii FAMMU/FAPA utrzymywanie się cen amerykańskiej pszenicy na niskim poziomie, pomimo szacunków zmniejszenia areału pszenicy ozimej na zbiór w 2016 r., to najprawdopodobniej skutek ogromnej presji podażowej na rynku światowym i ostrej konkurencji w eksporcie. Wyniki sprzedaży
zagranicznej pszenicy i kukurydzy z USA są poniżej oczekiwań, tempo sprzedaży jest wolniejsze niż
sezon wcześniej. Niewykluczone, że USDA będzie musiała dokonać dalszych korekt prognozowanego eksportu obu tych gatunków w sezonie 2015/16.

Eksport z USA utrudnia w dalszym ciągu „silny” dolar. Przyczynia się do tego także wyjątkowo tani fracht, na co ma wpływ osłabiająca się gospodarka Chin. Przy tak niskich kosztach frachtu dostawy ziarna od bardziej odległych dostawców stają się bardziej konkurencyjne. Podstawowy wskaźnik mierzący koszty frachtu światowego (BDI) kalkulowany przez Bałtycką Giełdę Frachtową obniżył się pod koniec tygodnia do zaledwie 383 punktów, na niewiele wyższym poziomie kształtuje się obecnie indeks dla panamaksów, którymi w większości transportowane jest zboże – w wysokości 388 punktów.

 

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

FAMMU/FAPA RSS ALERT    /    pszenica RSS ALERT    /    bioetanol RSS ALERT    /    USDA RSS ALERT    /    CBOT RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 18.207.102.38
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!