Boom na rynku produktów bezglutenowych. Na potrzeby ochoczo odpowiadają producenci (wywiad)
- Autor: Anna Wrona / www.portalspozywczy.pl
- Data: 21-09-2017, 10:25

Portalspozywczy.pl: Według badania własnego firmy Mintel w Polsce 8% osób jest na diecie bezglutenowej. Czy te dane zgadzają się z Państwa szacunkami?
Małgorzata Źródlak, Prezes Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej: W Polsce nikt nie prowadzi oficjalnego rejestru osób chorych na celiakię. W związku z tym nie wiemy dokładnie, jaką część społeczeństwa dotyka ten problem. Możemy jedynie szacować na podstawie badań naukowych na ten temat. Naukowcy mówią, że minimum 1 proc. osób choruje na celiakię. Tego się trzymamy. Natomiast na diecie bezglutenowej są nie tylko osoby z celiakią, ale również z alergią na pszenicę czy z nadwrażliwością na gluten (przypadłość ta może dotyczyć nawet 5 proc. społeczeństwa), a także z przeróżnych innych powodów. Dieta bezglutenowa w połączeniu z wykluczeniem innych składników bywa zalecana w przypadku autyzmu. Przechodzą na nią też czasem osoby z różnymi schorzeniami autoimmunologicznymi, np. z chorobą Hashiomoto. Słyszeliśmy nawet, że część lekarzy stosuje ją u pacjentów podczas chemioterapii. Grono osób, które poszukują bezpiecznych produktów bezglutenowych bardzo się zatem ostatnio zwiększyło. Do tego oczywiście doszła dość dyskusyjna moda na dietę bezglutenową. Mamy więc kolejne osoby, które już z wyboru rezygnują z glutenu, ponieważ lepiej się dzięki temu czują, albo takie, które usłyszały, że na diecie można schudnąć. Jednym słowem bezglutenowych konsumentów przybywa w bardzo szybkim tempie.
Od kiedy wzrosło zainteresowanie producentów wchodzeniem w produkcję bezglutenową?
komentarze (12)
kiedyś jedliśmy wszystko, nasi dziadkowie co zjedli tłuste zaraz spalali na polu czy w pracy fizycznej innego rodzaju - teraz farmacja zaciera ręce, z braku glutenowych wkrótce wystąpią alergie na minimalne ilosci tego składnika
OdpowiedzFajnie się pisze jak się nie ma problemów z celiakia. Gratuluję takiego podejścia do życia.
OdpowiedzTo nie jest tekst na temat rynku wyrobów bezglutenowych, tylko promocja Stowarzyszenia. Żeby starać się o licencję i płacić za używanie znaku.
Odpowiedzproszę podać podstawę prawną dotyczącą certyfikowania bezglutenowej żywności, bo w żadnych przepisach polskich i unijnych jej raczej NIE MA
OdpowiedzWymagania dla oznakowania żywności bezglutenowej od dnia 20 lipca 2016 r. regulowane są przez przepisy rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) nr 828/2014 z dnia 30 lipca 2014 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat nieobecności lub zmniejszonej zawartości glutenu w żywności.
OdpowiedzPani A. Wrona: W którym artykule cytowanego rozporządzenia jest zapis o certyfikowaniu żywności?
Odpowiedz