Naukowcy starają się przekonać brytyjskie władze, by zdecydowały się na wprowadzenie w życie przepisów nakazujących suplementację witaminy D w przypadku popularnych produktów spożywczych, jak chleb i mleko.
W Polsce wielu producentów produktów spożywczych już dawno zdecydowało się na dodawanie witamin do składu oferowanych przez nich towarów (np. płatków kukurydzianych, napojów kakaowych, nabiału czy produktów dla dzieci).
Zgodnie z „Wytycznymi suplementacji witaminą D dla Europy Środkowej" zwiększone dawki tego składnika polecane są przez cały rok w przypadku niemowląt oraz osób powyżej 65. roku życia, kobiet ciężarnych i karmiących piersią oraz w grupach ryzyka (wcześniaków a także osób otyłych oraz pacjentów, u których zdiagnozowane są niedobory tego składnika.
Więcej na radiozet.pl.
komentarze (2)
Też bym chciał dodawać różne substancje do mleka czy chleba. Mogę nawet zaapelować. Będzie o tym artykuł ?
Odpowiedzwitamina D witaminie D nierówna. SĄ RÓŻNE!!! Syntetyczne są również a poza tym nie można jej przyjmować bez limitu. Dziwny pomysł.
Odpowiedz