Rządowy plan przewiduje wprowadzenie modyfikowanych odmian ryżu, rzepaku, kukurydzy i soi odpornych na szkodniki i choroby, a równocześnie zapewniających wysokie plony, dobrą jakość, wartości odżywcze oraz dobrze znoszących suszę. Do dzisiaj zgodę na uprawę maja ryż Bt oraz jedna z odmian kukurydzy (od 2009 r.).
Zboża
Chiny rozwijają uprawę GMO
- Autor: ASA za Chen Weixiao
- Data: 24-02-2010, 15:43
Opublikowany w styczniu 2010 r. dokument rządowy stwierdza, ze rozwój nowych upraw GMO w Chinach jest jednym z 16 najważniejszych postanowień programu naukowo - technologicznego w tym kraju w projekcie do roku 2020.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
- Think Agile: Branża spożywcza zawsze zwinna
- Gorączka przejęć, czyli co wywołało falę konsolidacji
- Eksport czasów przełomu: nowe kierunki, nowe możliwości
- Żywność i opakowanie bez śladu - reduce, reuse, recycle
- Fabryka 4.0 – zautomatyzowana, zrobotyzowana, cyfrowa, ekologiczna
- Transformacja branży mięsnej
- GOZ i ROP, czyli kluczowe skróty dla branży FMCG i handlu
- Zarządzanie firmą FMCG w dobie zmieniającego się świata
- Rynek żywności roślinnej – perspektywiczna nisza rozpycha się w mainstreamie
- Alkohole i przekąski – gwiazdy sklepowej półki
- Wieczorna Gala
- Nowy handlowy ład
- Konsumenckie motto: tanio, online, blisko
- ESG w branży spożywczej i handlowej
- Foodtech i Retailtech – innowacje i strat-upy zmieniają obraz rynku
- Power of e-commerce
- HoReCa TrendsTalks
Powiązane tematy:
-
Koniec importu taniego ryżu do UE? "Decyzja, która może zmienić wszystko"
-
Genetycznie zmieniony ryż. Jak sobie radzi przy zmianach klimatu?
-
Goldman Sachs podwyższył prognozę wzrostu PKB w Chinach
-
Niemcy uzależniają się od Chin i...zwiększają eksport do Polski
-
Kukurydza z Ukrainy skażona mykotoksynami
-
Izby Rolnicze wnioskują o interwencyjny skup kukurydzy
-
Cebula w tym kraju jest tak droga, że przemyca się ją z Chin
-
Nowe warianty koronawirusa z Chin są już w UE. "Nie są zagrożeniem"
-
Chiny zaaprobowały amerykański lek na koronawirusa
-
Które kasze, ryże i makarony są dobre dla cukrzyka?
komentarze (0)