Chleb świeży czy z mrożonego ciasta? Włochy z nową definicją świeżego pieczywa
- Autor: PAP
- Data: 19-12-2018, 15:45

Od lat organizacje konsumenckie i zrzeszenia producentów żywności alarmowały, że zwłaszcza w dużych sieciach supermarketów jako świeże pieczywo sprzedawane jest to odmrażane lub pieczone z zamrożonego ciasta, niekiedy importowanego.
Informacje, które od tej pory muszą znajdować się na półkach z pieczywem, mają wprowadzić wyraźne rozróżnienie między nimi, a także wskazywać, które odmiany zakwalifikowane są jako te o przedłużonej trwałości.
"Chleb, który został poddany procesowi zamrożenia lub zawiera dodatki chemiczne i konserwanty nie będzie mógł być dłużej sprzedawany jako świeży i musi koniecznie mieć etykietkę z napisem: +konserwowany+ albo o +przedłużonej trwałości+"- tak nowe przepisy wytłumaczył związek włoskich rolników Coldiretti.
Według nowego prawa mianem świeżego chleba można określać wyłącznie ten upieczony w wyniku ciągłego procesu, co znaczy, że od początku wyrabiania ciasta do sprzedaży nie może minąć więcej niż 72 godziny. Ponadto takie pieczywo nie może zawierać żadnych dodatków chemicznych czy konserwantów.

Powiązane tematy:
-
Jesienią w Polsce może zabraknąć chleba?
-
Minister Kowalczyk uspokaja: Chleb nie będzie kosztował 10 zł
-
Jagodzianki grozy. Inflacja coraz bardziej namacalna
-
Piekarnie i cukiernie szukają oszczędności. Jakie chwyty stosują?
-
Ceny chleba 2022. Piekarze wyjaśniają jak rosną im koszty
-
Na kominie piekarni spaliło się bocianie gniazdo
-
Producent pieczywa kończy dużą inwestycję w Polsce
-
Turbulencje i wzrastająca niepewność na rynku piekarskim
-
Chleb i makaron. Które produkty zbożowe najczęściej wybieramy?
-
Czy może zabraknąć nam chleba?
komentarze (1)
Super pomysl. Ciekawe jak wyglada to u nas.
Odpowiedz