Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Zboża

Dlaczego masło jest twardsze niż kiedyś?

Po kilku dniach dyskusji w mediach społecznościowych, do mainstreamowych mediów w Kanadzie trafił problem twardości masła. Winę ponosić mają niektórzy hodowcy, którzy karmią krowy paszą zawierającą olej palmowy.

Dlaczego masło jest twardsze niż kiedyś?
Kanadyjskie media pytają, dlaczego masło jest twardsze niż kiedyś. fot. shutterstock

Autor: PAP
Data: 24-02-2021, 13:11

Dziennik "Le Journal de Montreal" opisał sygnalizowany ostatnio często problem Kanadyjczyków, którzy w czasach pandemii częściej pieką i gotują w domu: masło, które mimo wyjęcia z lodówki i pozostawienia na blacie kuchennym pozostaje twarde.

"Wielu mieszkańców prowincji atlantyckich zauważyło, że masło jest twardsze niż zwykle" - mówił w mediach dyrektor laboratorium żywności na Uniwersytecie Dalhousie Sylvain Charlebois.

Zaś jak pisał na blogu "The Universal Wolf" Leonard Eichel, często poruszający kwestie związane z produkcją żywności, problem zauważono też w kawiarniach. W związku z tym, że z niektórych rodzajów mleka nie da się zrobić pianki do capuccino, kawiarnie przestawiają się na mleko z ekologicznych hodowli krów.

"Le Journal de Montreal" twierdzi, że ok. 20-25 proc. hodowców krów w Quebecu podaje zwierzętom paszę zawierającą olej palmowy, czyli olej używany w przemyśle m.in. w margarynach, do wypieku ciastek, jako dodatek do kosmetyków. Stąd zaś tłuszcz palmitynowy trafia do mleka.

Jak pisał Charlebois w swoim artykule, nawet jeśli w uzupełnionej olejem palmowym paszy dla krów nie ma nic nielegalnego, to sytuacja stała się nieprzyjemna. "Podczas gdy producenci starają się uspokoić sprawę, to branża przetwórcza żąda, by producenci coś zrobili. Plotka głosi, że branża przetwórcza w Quebecu zażąda zakazu karmienia krów olejem palmowym. Większość zauważyła, że jakość i charakterystyka niektórych rodzajów masła, mleka i nawet serów zmieniła się w ciągu minionych sześciu miesięcy" - napisał Charlebois.

Autor blogu "The Universal Wolf" wskazywał, że praktyka dodawania oleju palmowego do paszy dla krów bazuje m.in. na badaniach prowadzonych 20 lat temu w Albercie. Krowy i tak wytwarzają w organizmie tłuszcz palmitynowy, obecny w oleju palmowym, a dodanie oleju palmowego do ich paszy zwiększa zawartość tłuszczu palmitynowego, który jest nasyconym kwasem tłuszczowym, w mleku. Kanadyjskich krów nie można karmić byle czym, ale wśród dopuszczalnych składników karmy są tłuszcze roślinne. W efekcie, jak twierdzą niektórzy, wytwarzane z takiego mleka masło ma wyższą temperaturę topnienia, czyli jest twardsze. Cytowany przez telewizję CTV szef organizacji farmerów mlecznych w Nowym Brunszwiku Paul Gance mówił, że nie ma dowodów, iż używanie oleju palmowego w krowiej paszy sprawia, że masło jest twardsze, ale Dairy Farmers of Canada, kanadyjska organizacja farmerów mlecznych, prowadzi badania w sprawie. Z kolei cytowany w telewizji Global News Charlebois mówił o próbie, którą przeprowadził w domu z masłem ekologicznym i masłem zwykłym. Na gorącym toście masło ekologiczne rozsmarowywało się lepiej.

więcej informacji:

masło RSS ALERT    /    Kanada RSS ALERT    /    olej palmowy RSS ALERT

KOMENTARZE (1)

  • Stefan 2021-02-27 23:03:49
    W Polsce mleczarnie masowo fałszują masło tłuszczem roślinnym tylko jeszcze nikt za to się nie wziął. Kiedyś na maśle było napisane zawiera 86% tluszczu mlecznego. Aktualnie usuniętego napis mlecznego, proszę zwrócić na to uwagę. Stop fałszowaniu produktów i wprowadzaniu konsumenta w błąd!

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.238.174.50
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!