Dobry polski chleb może być nowym superfood. Potrzeba dobrego marketingu!
- Autor: www.portalspozywczy.pl
- Data: 25-06-2018, 11:58
Spirulina, jagody Goji, młody jęczmień czy quinoa – produkty określane wspólnym mianem superfoods zawojowały polski rynek. Klimat dla takiej żywności jest coraz cieplejszy. Przybywa klientów sklepów z tzw. „zdrową żywnością”, a w supermarketach półki z super zdrowymi produktami coraz bardziej się rozrastają. Równocześnie często ci sami klienci, którzy przygotowują w domu koktajle na bazie spiruliny, kupują w dyskontach śmieciowe pieczywo. Wytworzone z mrożonego ciasta lub z gotowych, tanich mieszanek. Czy musi tak być?
Czesław Meus, Przewodniczący Komisji Rewizyjnej Stowarzyszenia Polska Ekologia; arcymistrz piekarski/ fot. PTWP
Zdaniem ekspertów wynika to z tego, że klienci nie mają świadomości po co tak naprawdę sięgają/ Kupują „bylejakość”, bo tak wygodniej. Łatwiej sięgnąć po ciepłe bułeczki w markecie, niż poszukać w okolicy dobrej, polskiej piekarni.
Mieszanki umożliwiające wypiek chleba i bułek szybko, bez tradycyjnych procesów dojrzewania ciasta na pieczywo, są wytwarzane w większości przez firmy zagraniczne. Firmy, które stać na dobry marketing. To one dyktują warunki na naszym rynku pieczywa.
Dalsza część artykułu (90%) jest dostępna dla zarejestrowanych subskrybentów serwisu, którzy wykupili dostęp do usługi "Strefa premium".
lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie
komentarze (1)
Na rynku istnieje wiele piekarni, w których nie stosuje się polepszaczy ani gotowych mieszanek. Naturalna produkcja jest o wiele tańsza niż produkcja na drogich, gotowych komponentach. Stereotyp piekarni skracającej procesy produkcji w oparciu o gotowe dodatki nie broni się chociażby ze względów ekonomicznych. Mąka, woda, drożdże i sól są tańsze od chemii. Również w marketach jest pieczywo z dobrym składem. Warto czytać etykiety lub interesować się składnikami, wówczas możemy wybrać odpowiedni chleb dla siebie. Polska słynie z pysznego chleba, jest to nasze dobro narodowe i powinniśmy to pielęgnować. Jeżeli chodzi o mrożenie żywności to jest to sprawdzony i powszechnie stosowany w naszych domach sposób przechowywania warzyw, mięsa czy ryb, nie ma powodu by nie wykorzystywać mrożenia do produkcji pieczywa. Szczególnie, że mrożenie powoduje, że dodatek środków konserwujących staje się zbędny. Pod względem składu surowcowego wyroby z półzapieku nie różnią od zwykłych wyrobów piekarniczych. Jakość takiego chleba w wypadku dobrze przeprowadzonego procesu produkcji nie odbiega od wypieku tradycyjnego.
Odpowiedz