Duże wzrosty produktów bezglutenowych
- Autor: materiał prasowy
- Data: 25-08-2021, 11:26

Celiakia, czyli autoimmunologiczna choroba, w której pacjent nie toleruje glutenu, dotyka 1 proc. osób. Kolejne 5 proc. cierpi na nietolerancję na gluten, czyli objawy alergii o różnym nasileniu. Skąd więc moda na książki kucharskie i dania bez glutenu wśród znacznej części młodych Polaków?
Zapomniane zboża
Dla niektórych to po prostu moda, ale w tle są bezdyskusyjne korzyści zdrowotne. Organizacja Narodów Zjednoczonych, a konkretnie jej dział ds. wyżywienia i rolnictwa podaje, że na świecie jest ćwierć miliona gatunków roślin jadalnych, ale w użyciu jest tylko 3 proc. z nich. Co gorsza, ponad połowa kalorii zjadanych dziś na świecie pochodzi zaledwie z trzech roślin: ryżu, kukurydzy i pszenicy. Dieta mieszkańców miast jest coraz bardziej uprzemysłowiona, a czasem można nawet mówić o monodiecie. Również w Polsce dominuje pszenica, choć kilkaset lat temu królował szarłat, orkisz, żyto, proso czy ber. Większa różnorodność to więcej wartości odżywczych na talerzu, ale też mniej glutenu – stąd niższa podatność na alergie i problemy z trawieniem w społeczeństwach, których dietę charakteryzuje bioróżnorodność.
komentarze (0)