Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Zboża

Dyrektor PSPO: Stan plantacji rzepaku lepszy niż rok temu

Dość specyficzna zima – mroźna i bezśnieżna – być może była najlepszym „ostrzegawczym selekcjonerem” przydatności wysiewanych w danym rejonie odmian rzepaku ozimego.


Autor: Małgorzata Tyszka, farmer.pl
Data: 01-03-2012, 17:51

- Jeszcze jest troszkę zbyt wcześnie na jakąś wiążącą ocenę stanu plantacji rzepaku. Mimo optymistycznych prognoz na najbliższe dni to jednak przy tak dynamicznej pogodzie wszystko może się zdarzyć - mówi portalowi farmer.pl dr Lech Kempczyński, dyrektor Polskiego Stowarzyszenia Producentów Oleju. Ale nie jest tak źle, jak w roku ubiegłym.

- Wydaje się , że nie powinno być bardzo źle, ponieważ w porównaniu z ubiegłym sezonem rzepaki były lepiej przygotowane do zimowania. Chociaż są sygnały informujące, że nad niektórymi polami rzepaku unosi się zapach "kiszonej kapusty", ale nie należy pochopnie podejmować decyzji o zaoraniu plantacji - dodaje Kempczyński.

Zdaniem przedstawiciela PSPO krytycznym momentem w uprawie rzepaku jest okres przełomu marca i kwietnia, kiedy wegetacja już ruszyła i po ciepłym dniu następuje mroźna noc.

Firmy nasienne zawczasu przygotowały się na wzmożone zainteresowanie uprawą rzepaku jarego. - Myślę, że to dobrze dla poziomu produkcji rzepaku, że firmy nasienne są przygotowane na różne scenariusze w tym i te skrajnie pesymistyczne zakładające przesiewy plantacji. Wydaje się uzasadnione, że wzorem poprzedniego sezonu w niektórych rejonach może nastąpić wzrost zainteresowania rzepakiem jarym, jako uprawą uzupełniającą dla wymarzniętego rzepaku ozimego - dodaje Lech Kempczyński.

Więcej na: www.farmer.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Lech Kempczyński RSS ALERT    /    Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju RSS ALERT    /    rzepak RSS ALERT

KOMENTARZE (3)

  • kpt. 2012-03-01 20:49:12
    duzo obludy-uratujcie co sie da,kosztemwlasnych strat,to ja jakos prztrwam z moja olejarnia,a zapach znilizny,to przciez bigosik-moim zdaniem,albo vabanc ,czyli jary,albo pas,czyli poplonik na biomase
  • rolnik z zamojszczyzny 2012-03-01 21:52:23
    pan Kempczyński mówi że jest dobrze i w jego ocenie rzepaku będzie dużo i tanio i on to kupi ?
  • rolnik z mazowsza 2012-03-02 11:01:05
    Panie Kempczyński rusz pan d..ę na pola, a nie wieszczysz pan zza biurka. Jest źle. Powiedziałbym nawet bardzo źle...

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.239.242.55
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!