Dyrektor Symbio: Zakładamy wzrost produkcji kasz ekologicznych
- Sytuacja na rynku kasz ekologicznych jest dobra. Wzrasta zapotrzebowanie klientów na te produkty. Obserwujemy to szczególnie na przykładzie kaszy gryczanej i kaszy jaglanej - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Zbigniew Kozłowski, dyrektor ds. działu detalu i dyrektor handlowy w firmie Symbio Polska SA.
- Zarówno kasze jak i inne produkty ekologiczne zyskują bardzo na popularności. Społeczeństwo staje się coraz bardziej świadome i wymagające, w związku z czym wzrasta też zapotrzebowanie na żywność pozbawioną niepotrzebnych dodatków, czy pozostałości po zabiegach agrotechnicznych i procesach przetwórczych. Kasze są idealnym produktem spełniającym te oczekiwania - mówi Zbigniew Kozłowski.
- Ze względu na rozwój naszej sieci odbiorców i wzrost zapotrzebowania zakładamy również wzrost produkcji kasz ekologicznych - dodaje.
Jego zdaniem, główne problemy w przypadku producentów kasz ekologicznych: to brak dobrego jakościowo surowca, konieczność zapewnienia dobrych i stabilnych warunków do przechowywania, wrażliwość produktów na wahania wilgotności i działalność szkodników zbożowo-mącznych. -Opłacalność produkcji pozostaje raczej na stałym poziomie - ponieważ jeżeli nawet zmniejszą się koszty surowca (niższe ceny zboża), to wzrastają koszty produkcji (energia, opakowania, magazynowanie) - ocenia.


Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.