EEC 2019: Nowel przygotowuje się do trzeciej zmiany pokoleniowej (wywiad)
- Autor: AW/portalspozywczy.pl
- Data: 10-05-2019, 18:57

Michał Zajezierski będzie prelegentem debaty "Zmiana pokoleniowa w biznesie", która odbędzie się 14 maja w ramach Europejskiego Kongresu Gospodarczego (AGENDA wydarzenia).
Portalspozywczy.pl: Rodzina Nowakowskich-Zajezierskich związana jest z piekarnictwem od 1925 roku, czyli prawie 100 lat. Jak w tym czasie rozwijało się piekarnictwo w Polsce?
Michał Zajezierski, wiceprezes Nowel: Piekarnictwo w Polsce w XX wieku opierało się przede wszystkim na małych, rodzinnych, rzemieślniczych zakładach. Często mieściły się w tych samych budynkach, w których mieszkali właściciele. W przypadku naszej firmy było podobnie. Mój pradziadek, Antoni Nowakowski, założył pierwszą piekarnię pod Warszawą i przez lata wypiekał w niej chleb dla lokalnej społeczności. W końcu lat 60. XX wieku zakład przejął jego najstarszy syn – Stanisław – mój dziadek, wraz z babcią Wacławą, którzy pod okiem pradziadka rozwijali swoje piekarskie umiejętności. W latach 80. do Stanisława Nowakowskiego dołączyła córka Elżbieta, czyli moja mama, z mężem Jerzym Zajezierskim, i młodszym rodzeństwem, Mariolą i Jackiem, którzy na początku transformacji założyli własne przedsiębiorstwa. Piekarnię dziadka, znajdującą się na parterze kamienicy przy ul. Daszyńskiego w Nowym Dworze Mazowieckim, pamiętam doskonale – w dzieciństwie mieszkałem z rodzicami tuż nad nią.
komentarze (0)