EFSA: Pyłki kukurydzy GMO są bezpieczne
- Autor: PAP
- Data: 20-01-2013, 11:54

EFSA opublikował niedawno opinię naukową na temat bezpieczeństwa pyłku genetycznie modyfikowanej kukurydzy MON 810 obecnego w żywności - poinformowała Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa (FAMMU/FAPA).
Według ekspertów EFSA użyta w żywności modyfikacja genetyczna kukurydzy MON 810 nie stwarza dodatkowego zagrożenia dla zdrowia w porównaniu z kukurydzą niemodyfikowaną genetycznie. Producenci żywności mogą wprowadzać na rynek pyłek pochodzący z kukurydzy MON 810, ponieważ jest bezpieczny tak samo, jak pyłek z upraw konwencjonalnych - twierdzi EFSA.
Opinia została wydana na wniosek amerykańskiej firmy biotechnologicznej Monsanto, po wyroku Trybunału Sprawiedliwości UE z 2011 r. Trybunał orzekł wówczas, że miód zawierający nawet śladowe ilości pyłku pochodzącego z upraw modyfikowanych genetycznie nie może być sprzedawany w UE bez wcześniejszego zezwolenia.
We wrześniu 2012 r. Komisja Europejska zadecydowała o zmianie przepisów i sklasyfikowała pyłek jako naturalny komponent miodu. Poprzednio pyłek był określony jako oddzielny składnik miodu i podlegał skomplikowanym przepisom dotyczącym etykietowania

Powiązane tematy:
-
Wzrosła świadomość konsumentów dotycząca GMO
-
Wiedza na temat GMO ciągle jest niepełna
-
Opóźnienie w siewach kukurydzy bez wpływu na plony
-
Chiny chcą zatwierdzić kukurydzę GMO
-
Nie cichną spory o GMO
-
Zbiory pszenicy i kukurydzy spadną o połowę
-
Ceny zbóż: Podaż ziarna znowu spadła
-
Pozostałości pestycydów w żywności w krajach UE. Jest najnowszy raport EFSA
-
Obawy związane z GMO nie są bezpodstawne
-
Nadchodzi trudny czas dla rolników i konsumentów. Ukraina wprowadza zakaz eksportu nawozów!
- Transport zboża z Ukrainy. Trudne "wąskie gardła"
- Firmy spożywcze i handlowe w I półroczu: przejęcia, inflacja, wojna
komentarze (0)