Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Zboża

Ekolodzy chcą powstrzymać chemizację rolnictwa

Greenpeace opublikował dziś raport naukowy, będący przeglądem czynników, które przyczyniają się do ginięcia owadów zapylających w Europie. Autorzy pracy zwracają uwagę na istotne ekonomiczne i ekologiczne znaczenie zdrowych populacji pszczół i podkreślają pilną potrzebę wyeliminowania szkodliwych dla nich pestycydów. Wyłączenie ich ze stosowania w rolnictwie byłoby kluczowym i efektywnym pierwszym krokiem na drodze do ochrony pszczół i zabezpieczenia procesu zapylania, mającego elementarne znaczenie dla istnienia ekosystemów i produkcji żywności. Publikacja raportu to początek nowej kampanii Greenpeace w Europie.


Autor: ŁR, portalspozywczy.pl
Data: 09-04-2013, 08:23

W raporcie „Spadek populacji pszczół - przegląd czynników zagrażających owadom zapylającym i rolnictwu w Europie" przedstawiono problem globalnego ginięcia pszczelich populacji, będącego efektem wpływu wielu czynników, takich jak choroby i pasożyty, zmiany klimatu i rolnictwo przemysłowe. Dowody naukowe wskazują tę ostatnią przyczynę jako szczególnie istotną ze względu na duże ilości środków chemicznych wykorzystywanych we współczesnym rolnictwie, a zwłaszcza pestycydów z grupy neonikotynoidów, których negatywny wpływ na owady zapylające jest dobrze udokumentowany. Substancje te oprócz wywoływania ostrych zatruć, prowadzących bezpośrednio do śmierci pszczół, wykazują również tzw. działanie subletalne. Oznacza to, że nie powodując bezpośrednio śmierci owada, przyczyniają się do niej pośrednio, poprzez zaburzenie czynności fizjologicznych, uszkodzenie układu nerwowego, zakłócenie komunikacji i procesu uczenia się, np. pszczoły mające kontakt z neonikotynoidami często nie znajdują drogi powrotnej do ula lub na pole będące miejscem zbierania pokarmu. Ponadto obniżona odporność pszczół oraz dziko żyjących zapylaczy na choroby i pasożyty, jest również związana z ich wystawieniem na działanie toksycznych chemikaliów, a należy pamiętać, że bez pszczół kondycja ekosystemów, rolnictwa i proces produkcji żywności, będą poważnie zagrożone.

 - Nauka mówi jasno - negatywny wpływ pestycydów na pszczoły dalece przewyższa zakładane korzyści z ich stosowania. Pszczoły i dzikie zapylacze są zbyt cenne byśmy mogli pozwolić sobie na ich utratę. Unia Europejska po prostu nie może dłużej czekać z decyzjami. Niestety póki co, mimo starań m.in. Komisji Europejskiej, nie udało się wprowadzić zakazu używania tych niebezpiecznych substancji. Zbyt silny okazał się lobbing ich producentów - wielkich, międzynarodowych korporacji agrochemicznych, takich jak BASF, Bayer i Syngenta - mówi Katarzyna Jagiełło, koordynatorka kampanii „Zrównoważone Rolnictwo" w polskim Greenpeace.

więcej informacji:

Katarzyna Jagiełło RSS ALERT    /    BASF RSS ALERT    /    Bayer RSS ALERT    /    Syngenta RSS ALERT    /    Greenpeace RSS ALERT    /    środki ochrony roślin RSS ALERT    /    pszczoły RSS ALERT

KOMENTARZE (4)

  • Europejczyk 2013-04-09 09:26:14
    Próbą na powstrzymanie chemizacji rolnictwa było i jest stosowanie inżynierii genetycznej i biotechnologia. Ale przecież GMO też się ekologom nie podoba. Warto aby zajeli stanowisko: czy chemia, czy GMO, czy ekologia i swiatowa klęska głodu 7 mld ludzi..
  • karea 2013-04-09 15:02:07
    do Europejczyka Przy GMO stosuje sie pestycydy a dana odmiana jest odporna na dany środek chemicznych, więc nie pisz bzdur albo chemizacja albo GMO. Warto poczytać po co stosuje się GMO. Dane już dawno potwierdziły, że uprawy GMO nie są bardziej wydajne od tradycyjnych, więc nie rozwiązują problemu głodu. Zacznijmy mniej wyrzucać jedzenia a głodu nie będzie.
  • H 2013-04-09 16:02:16
    DLACZEGO EKOLODZY MILCZA NA TEMAT CHEMITRAILS- OPRYSKOW NIEBA TRUCIZNAMI ,POD PLASZCZYKIEM GLOBALNEGO OCIEPLENIA. TO JEST DOPIERO LUDOBOJSTWO- ZEBY NIKT NIE DOZYL 67 LAT EMERYTURY. OSTATNIO JEST EPIDEMIA RAKA
  • konsument 2013-04-10 18:13:02
    Posłuchaj no ty korea nie wiem, ale wszystko wskazuje, że ty to ta północna korea. Chłopie gdzie ty chodziłeś do szkoły. Chwalenie się publicznie brakiem wiedzy jest totalną głupotą i brakiem rozwagi, aby nie powiedzieć, że bezmózgowiem. Czy ty w ogóle wiesz, co napisałeś? Co to są pestycydy? Jeśli kukurydza, bo tylko w Europie możemy mówić o jednej roślinie i w dodatku tylko z genem M810by, to nie trzeba stosować, to o czym napisałeś, niedouczony człowieku. Żebyś, choć trochę miał rozumu to byś zrozumiał, że straty plonu są na zwykłej kukurydzy sięgające nawet 2 tony na ha w stosunku do tej samej odmiany tylko z genem M810bt. A w dodatku w miejscach uszkodzenia na kukurydzy konwencjonalnej przez omacnicę prosowiankę rozwijają się grzyby z rodzaju fuzarium, które wytwarzaj mikotoksyny, które u człowieka i zwierząt wytwarzają choroby nowotworowe. Dużo już na to wskazuje, że jesteś już porażony i pewnie będziesz potrzebował leków z generacji biotechnologicznej – pamiętaj o tym!!!!!!!!!!!!!!!

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.238.36.32
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!