FAO: W styczniu wzrósł indeks światowych cen olejów i tłuszczów
Po trwających 4 miesiące spadkach, w styczniu br. odnotowano wzrost indeksu światowych cen olejów i tłuszczów. Opracowany przez FAO indeks osiągnął wartość 205 punktów. W stosunku do grudnia zwiększył się o 9 punktów (4,4%); niemniej w porównaniu ze styczniem 2012 roku był niższy o blisko 29 punktów (ponad 12%).
Jak podaje FAO, styczniowe odbicie było spowodowane głównie wzrostem cen oleju palmowego, na co wpłynęły m.in. ożywienie w popycie importowym oraz obawy, że obfite deszcze mogłyby zakłócić zbiory w Azji Południowo-Wschodniej.
Czynnikiem wspierającym ceny olejów mógł być również niepokój o wielkość zbiorów soi w Ameryki Południowej, związany z niesprzyjającymi warunkami pogodowymi.
Powiązane tematy:
-
Sklepy tradycyjne z dużym wzrostem sprzedaży olejów i żywności suchej
-
Polska Akcja Humanitarna pilnie szuka dostawcy olejów spożywczych dla Ukrainy
-
casualowy piątek
Oleje to superfoods
-
Olej olejowi nierówny. Terapeutyczne właściwości olejów
-
Zakłócenia dostaw oleju słonecznikowego wpływają na ceny rzepaku
-
Ukraina wprowadza licencjonowanie eksportu kluczowych towarów rolnych
-
Bunge zawiesiło działalność zakładów w Ukrainie
-
KOWR: Polska potrzebuje więcej rzepaku niż jest w stanie wyprodukować
-
Przerób rzepaku w 2021 roku większy niż przed rokiem
-
Ceny żywności dalej rosną. Najgorzej z mąką i olejem
- Co będzie gdy mleczarniom zabraknie energii?
- Kombinat Konopny: Robimy produkty zupełnie neutralne światopoglądowo
subskrybuj portalspozywczy.pl
komentarze (0)