Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

FAO: W styczniu wzrósł indeks światowych cen olejów i tłuszczów

  • Autor: Bank Gospodarki Żywnościowej
  • Data: 12-02-2013, 12:06
Po trwających 4 miesiące spadkach, w styczniu br. odnotowano wzrost indeksu światowych cen olejów i tłuszczów. Opracowany przez FAO indeks osiągnął wartość 205 punktów. W stosunku do grudnia zwiększył się o 9 punktów (4,4%); niemniej w porównaniu ze styczniem 2012 roku był niższy o blisko 29 punktów (ponad 12%).

Jak podaje FAO, styczniowe odbicie było spowodowane głównie wzrostem cen oleju palmowego, na co wpłynęły m.in. ożywienie w popycie importowym oraz obawy, że obfite deszcze mogłyby zakłócić zbiory w Azji Południowo-Wschodniej.

Czynnikiem wspierającym ceny olejów mógł być również niepokój o wielkość zbiorów soi w Ameryki Południowej, związany z niesprzyjającymi warunkami pogodowymi.

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

więcej informacji:

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!