Portal Spożywczy - FMCG, handel, rynek spożywczy

Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
Zboża

Francuscy piekarze podnoszą ceny bagietek i croissantów

  • Autor: PAP
  • Data: 28-09-2022, 13:37
Francuscy piekarze od kilkunastu miesięcy podnoszą ceny bagietek i croissantów z powodu wyższych cen energii oraz rosnących cen pszenicy. W niektórych miastach średnia cena bagietek wzrosła z 90 eurocentów do nawet 1,5 euro.
Francuscy piekarze podnoszą ceny bagietek i croissantów
Francuscy piekarze podnoszą ceny bagietek i croissantów /fot. Unsplash

Wzrost cen produktów piekarniczych

"Piekarz, który nie podwyższy ceny swojej bagietki, będzie musiał zamknąć zakład. To samo dotyczy (cen) croissantów" - uważa prezes Narodowej Konfederacji Francuskich Piekarni i Cukierni (CNBPF) Dominique Anract, wyrażając przekonanie, że "konsumenci zrozumieją".

Klasyczna bagietka kosztowała średnio 94,5 eurocenta w sierpniu 2022 r., stopniowo zbliżając się do 1 euro - wynika z danych Narodowego Instytutu Statystycznego (INSEE). Jeszcze rok wcześniej była sprzedawana za 90 centów. Z kolei bagietka tradycyjna już dawno przekroczyła symboliczną cenę 1 euro, dochodząc do 1,3-1,5 euro w niektórych miastach, m.in. w Paryżu.

Dalsza część artykułu jest dostępna dla subskrybentów Strefy Premium PortaluSpożywczego.pl lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

komentarze (0)

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!