Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Zboża

Gorsze perspektywy eksportu pszenicy na rynkach UE

Na giełdzie Euronext w Paryżu pszenica w kontrakcie na marzec kontynuowała spadki i przez tydzień staniała o 3,5 proc. do 158,8 Euro/t. W ciągu dwóch tygodni nastąpiła redukcja o 3,2 proc. - informuje FAMMU/FAPA.

Gorsze perspektywy eksportu pszenicy na rynkach UE
Notowania pszenicy znalazły się poziomie najniższym od 5 miesięcy. fot. shutterstock

Autor: FAMMU/FAPA z wykorzystaniem Reuters i innych źródeł
Data: 08-02-2016, 15:50

Notowania pszenicy znalazły się na poziomie najniższym od prawie pięciu miesięcy na skutek umocnienia kursu Euro wobec dolara amerykańskiego (poziom najwyższy od 3 miesięcy), co pogarsza perspektywy eksportu przy obawach o duży poziom zapasów w UE pod koniec sezonu.

W bieżącym tygodniu Algieria zamówiła 840 tys. ton pszenicy, ale po bardzo niskiej cenie 178 USD/t. We wtorek egipski GASC anulował przetarg na pszenicę ze względu na obecność sporyszu we francuskiej pszenicy. Potem handlowcy oczekiwali na ewentualną decyzję Egiptu (czołowy importer pszenicy), co do zaostrzenia fitosanitarnych zasad importu ze względu na chęć eliminacji tego typu zanieczyszczeń. Spadkom cen pszenicy w UE nie pomogło bardzo małe umocnienie cen kontraktów terminowych na pszenicę w Chicago, za sprawą spowolnienia eksportu z USA.

Na giełdzie Euronext w Paryżu kukurydza w kontrakcie na marzec przez tydzień staniała o 1,3 proc.
do 152,5 Euro/t (przed 2 tygodniami 155 Euro/t) wbrew nastrojom dla notowań kukurydzy w Chicago. Firma analityczna Informa Economics zwiększyła prognozy wiosennych zbiorów kukurydzy w Argentynie do 26 mln ton, co powinno przyczynić się do poprawy globalnego bilansu tej uprawy.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

FAMMU/FAPA RSS ALERT    /    pszenica RSS ALERT    /    Algieria RSS ALERT    /    Egipt RSS ALERT    /    notowania pszenicy RSS ALERT

KOMENTARZE (1)

  • OtyliaKORPAL, Wrocław 2016-02-09 12:32:03
    CHLEB NA ZAPARCIA/HEMOROIDY-IRL. ANTYCUKRZYCOWY. ♥♥♥♥♥ 11.TEMAT. CHLEB. PRZEPIS WZORCOWY WYPIEKU CHLEBA NA ZAPARCIA/HEMOROIDY-IRL (MINI CHLEBKI). ***** SKŁADNIKI: Kasza jaglana __200g, Ryż biały __200g, Kasza jęczmienna (tzw. średnia lub drobna) __250g. Gotujemy w jednym garnku (pojemność 4,0 l.) przez ok. 15 minut. Do gotowania dodajemy 2,5 l. wody. PRZYPRAWY TO: Sól kamienna nieoczyszczona, również pieprz, kminek, ew. ziała wg uznania. Po zakończeniu gotowania całość pozostawiamy pod przykryciem na ok. 5-10 minut. UGOTOWANE, OBIE KASZE PLUS RYŻ (RAZEM 650 GRAM) WCHŁANIAJĄ WTEDY: Całą użytą (2,5l.) do gotowania wodę, co następnie ułatwia formowanie, lepsze klejenie się tzw. mini chlebków. Do tego właśnie zestawu składników (dwie kasze i ryż) dodajemy suchą masę: 150 gram otrąb pszennych i dokładnie mieszamy łyżką. Otręby chłoną wówczas dużo wody, którą uzupełniamy wlewając ok. 0,5 litra (przegotowanej). DUŻĄ ŁYŻKĄ STOŁOWĄ NABIERAMY ZMIESZANĄ MASĘ TJ. 2 KASZE, RYŻ TAKŻE OTRĘBY: I z uzyskanej objętości formujemy chleb tzw. cienkie mini chlebki (ugniatamy palcami). Kładziemy na papierze do pieczenia, którym uprzednio pokryliśmy powierzchnię blachy. Pieczemy w piekarniku (temp. 250oC przez ok. 50-60 minut) tj. do momentu uzyskania tzw. przyrumienienia. ISTOTNE: Wszelkie dodatki np. miód, rodzynki, wykluczone. Takie dodatki sprzyjają otyłości i cukrzycy typu 2. PRZEPIS ten, zamieszczony jest na stronie internetowej; ***** Skrót adresu strony w Internecie: INSTYTUTIRL.

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 34.234.207.100
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!