Portal Spożywczy - FMCG, handel, rynek spożywczy

Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
Zboża

GUS: oziminy dobrze zniosły zimę

  • Autor: PAP
  • Data: 29-04-2020, 12:25
Z badań polowych przeprowadzonych przez rzeczoznawców wojewódzkich w lutym i marcu b.r. wynika, że w tym roku uprawy ozime przezimowały znacznie lepiej niż w roku ubiegłym; praktycznie bez strat - poinformował w środę GUS.

Według oceny rzeczoznawców wojewódzkich GUS, przebieg warunków agrometeorologicznych podczas tegorocznej zimy był korzystny dla zimujących roślin, a krótkotrwałe spadki temperatury nie zagrażały oziminom. W kraju do zaorania zakwalifikowano tylko ok. 0,1 proc. powierzchni zasiewów zbóż ozimych oraz ok. 0,1 proc. rzepaku i rzepiku ozimego.

Oceniając stan upraw w końcu zimy można było stwierdzić, że są one w dobrej kondycji. Z nadejściem wiosny na przeważającym obszarze kraju odnotowano deficyt opadów i narastającą suszę rolniczą. Na przeważającym obszarze kraju wznowienie wegetacji roślin ozimych rozpoczęło się pod koniec III dekady lutego, wcześniej w porównaniu do średniej z wielolecia o ok. 3-4 tygodnia, a warunki agrometeorologiczne umożliwiły wykonywanie wiosennych prac polowych.

Dalsza część artykułu jest dostępna dla subskrybentów Strefy Premium PortaluSpożywczego.pl lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

komentarze (0)

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!