Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu
Zboża

GUS: oziminy dobrze zniosły zimę

Z badań polowych przeprowadzonych przez rzeczoznawców wojewódzkich w lutym i marcu b.r. wynika, że w tym roku uprawy ozime przezimowały znacznie lepiej niż w roku ubiegłym; praktycznie bez strat - poinformował w środę GUS.


Autor: PAP
Data: 29-04-2020, 12:25

Według oceny rzeczoznawców wojewódzkich GUS, przebieg warunków agrometeorologicznych podczas tegorocznej zimy był korzystny dla zimujących roślin, a krótkotrwałe spadki temperatury nie zagrażały oziminom. W kraju do zaorania zakwalifikowano tylko ok. 0,1 proc. powierzchni zasiewów zbóż ozimych oraz ok. 0,1 proc. rzepaku i rzepiku ozimego.

Oceniając stan upraw w końcu zimy można było stwierdzić, że są one w dobrej kondycji. Z nadejściem wiosny na przeważającym obszarze kraju odnotowano deficyt opadów i narastającą suszę rolniczą. Na przeważającym obszarze kraju wznowienie wegetacji roślin ozimych rozpoczęło się pod koniec III dekady lutego, wcześniej w porównaniu do średniej z wielolecia o ok. 3-4 tygodnia, a warunki agrometeorologiczne umożliwiły wykonywanie wiosennych prac polowych.

Największy deficyt opadów w marcu i w pierwszej połowie kwietnia dotyczył zachodniego i centralnego obszaru Polski. W I połowie kwietnia wystąpił wzrost temperatury, który przyczynił się do gwałtownego przyspieszenia siewów roślin jarych, ich wschodów oraz wegetacji ozimin, jednak spadki temperatury w nocy dochodzące do -8°C hamowały wschody zbóż jarych oraz wegetację zbóż ozimych, rzepaku i trwałych użytków zielonych.

Występujące niedobory wilgoci w glebie niekorzystnie wpływały na pobieranie składników pokarmowych przez rośliny, a wysiane wiosną nawozy nie wzbogacały kompleksu sorpcyjnego gleb i tym samym nie były dostępne dla roślin. Występujące przymrozki oraz susza obniżały także skuteczność wiosennego zwalczania chwastów na plantacjach ozimin.

Na całym kraju obserwuje się nadmierne przesuszenie wierzchniej warstwy gleb i związane z tym nierównomierne wschody zbóż jarych - zauważono.

W bieżącym roku obserwowano nieco wcześniejsze ruszenie wegetacji drzew i krzewów owocowych oraz truskawek. Od połowy marca odnotowano jednak znaczne spadki temperatury nocą (dochodzące do -10oC), które przyczyniły się do spowolnienia wegetacji w sadach. W niektórych rejonach zaobserwowano nawet uszkodzenia zawiązków kwiatów (zwłaszcza na plantacjach brzoskwiń, moreli, niektórych odmian czereśni, borówki wysokiej oraz malin). Z powodu marcowych przymrozków uszkodzeniu uległy też niektóre plantacje truskawek.

Od końca drugiej dekady kwietnia, rozpoczęło się kwitnienie pozostałych gatunków drzew owocowych, przy czym pogoda sprzyjała oblotowi pszczół.

Stan zaawansowania siewów warzyw gruntowych w bieżącym sezonie jest bardzo zróżnicowany w poszczególnych rejonach kraju. Znaczny wzrost temperatury, występujący w drugiej połowie kwietnia, sprzyjał wschodom i wegetacji warzyw gruntowych, jednak postępująca susza ogranicza rozwój roślin. Przebieg warunków pogodowych, a zwłaszcza opady będą miały decydujący wpływ na dalszą wegetację upraw rolnych i ogrodniczych.

Ostateczna ocena strat zimowych, jak i wiosennych oraz ocena stanu zasiewów upraw rolnych i ogrodniczych zostanie przeprowadzona w drugiej połowie maja br. - poinformował Główny Urząd Statystyczny.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

rolnictwo RSS ALERT    /    uprawy RSS ALERT    /    zboża ozime RSS ALERT    /    oziminy RSS ALERT    /    GUS RSS ALERT    /    zboża RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.230.154.129
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!