IJHARS skontrolowała jakość pieczywa
- Autor: UOKiK; www.portalspozywczy.pl
- Data: 29-07-2014, 08:24
W 2013 r. Inspekcja Handlowa skontrolowała ponad 2,8 tys. partii pieczywa i wyrobów piekarskich. Nieprawidłowości stwierdzono w 55,6 proc. przypadków. Najwięcej uwag dotyczyło oznakowania pieczywa sprzedawanego luzem - zastrzeżenia wniesiono do 63,3 proc. spośród 758 partii zbadanych w I kwartale ubiegłego roku. Nieprawidłowości polegały m.in. na braku informacji o masie jednostkowej pieczywa oraz niepodawaniu pełnej nazwy produktu i danych identyfikujących producenta. Znacznie rzadziej kwestionowano niewłaściwą jakość pieczywa (12 proc. spośród 58 skontrolowanych partii). Zastrzeżenia dotyczyły m.in. kruszenia się kromek chleba i obniżonej, w stosunku do deklaracji na opakowaniu, masy pieczywa.
Informacje o pieczywie sprzedawanym luzem podaje się w miejscu sprzedaży np. na wywieszce dotyczącej danego rodzaju pieczywa, naklejce na chlebie lub w inny sposób, w miejscu dostępnym bezpośrednio konsumentom. Informacje o pieczywie pakowanym powinniśmy znaleźć na opakowaniu.
Oznaczenie pieczywa sprzedawanego luzem musi zawierać: nazwę rodzajową - kiedy w oznakowaniu pojawi się tylko nazwa fantazyjna, np. chleb wiejski, bułka zwykła, nie wiadomo, z czego tak naprawdę składa się takie pieczywo. Nazwa powinna informować konsumenta o charakterze produktu i nie może wprowadzać w błąd - konieczne jest zatem podawanie informacji, dzięki którym wiadome jest z czego wytworzono konkretny produkt, np. prawidłowa nazwa to: chleb wiejski żytni, bułka zwykła pszenno-żytnia.
Powiązane tematy:
-
Chleb i makaron. Które produkty zbożowe najczęściej wybieramy?
-
Czy może zabraknąć nam chleba?
-
Breadbucha i pleśń koji – Rebread szykuje nowe produkty
-
Napływ Ukraińców zwiększy spożycie pieczywa w Polsce? "Pierwszy raz od wielu lat"
-
Ukraina: Zwycięzca MasterChefa piecze chleb dla mieszkańców okupowanego Chersonia
-
Produkcja i ceny pieczywa: Jakie perspektywy dla branży?
-
Beak Beak wprowadza pieczywo z pełnych ziaren zbóż, kasz i bakalii
-
Ile kosztuje chleb? Ile kosztuje bułka? Ceny w piekarniach
-
Sieć supermarketów kupuje przemysłową piekarnię
-
Cena chleba: Grzegorz Putka tłumaczy, dlaczego pieczywo drożeje
- Pomoc KE dla Ukrainy zagrozi polskiemu drobiarstwu?
- Wpływ wojny na rynek żywnościowy przejawia się na kilku płaszczyznach
komentarze (4)
PIH chce, żeby etykieta na chlebie była wielkości połowy bochenka, na trwale przyklejona. To są wymysły durnowatych urzędników.
OdpowiedzJeżeli chleb zawiera multum chemicznych dodatków, to nie ma co się dziwić, że etykieta zajmuje połowę bochenka.
OdpowiedzEtykieta powinna być dużą czcionką , a wszystkie E owinny być nie liczbowe a pełna nazwą. Dodatkowo powinno sie pisać które rzeczy to substancje z laboratorium. Skoro oszuści robią gówniane produkty to ich etykiety maja mnóstwo składników. Za brak etykiety lub oszustwa na etykiecie kara nie powinna być 500 ale 50% zeszłorocznych dochodów.
OdpowiedzW nagłówku IJHARS, w treści Inspekcja Handlowa... Żenada.
Odpowiedz