Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

Import śruty sojowej do Polski jest konieczny

Import śruty sojowej w najbliższych latach - to konieczność, bowiem krajowa produkcja roślin wysokobiałkowych jest zbyt mała wobec potrzeb przemysłu paszowego - mówili uczestnicy czwartkowej konferencji poświęconej rynkowi pasz w Polsce.
  • Autor: PAP
  • Data: 22-05-2014, 23:44
Import śruty sojowej do Polski jest konieczny

Podstawowym składnikiem białka w paszach jest importowana śruta sojowa. Polska od kilku lat sprowadza jej ok. 1,8-1,9 mln ton rocznie. Ok. 60 proc. wykorzystywane jest do produkcji pasz dla drobiu, 20 proc. - dla trzody, a 10 proc. - dla bydła.

Problem polega na tym, że śruta sojowa, która kupujemy głównie w Argentynie, jest genetycznie modyfikowana. Zgodnie z polskimi przepisami do żywienia zwierząt nie można wykorzystywać surowców GMO, lecz w praktyce obowiązuje na ten zakaz moratorium (do 1 stycznia 2017 r.). Okazało się bowiem, że bez soi upadnie hodowla drobiu i trzody.

Rząd miał znaleźć alternatywne surowce, które mogłyby zastąpić śrutę sojową GMO. Powstał rządowy wieloletni program na lata 2011-2015 pod nazwą "Ulepszanie krajowych źródeł białka roślinnego, ich produkcji, systemu obrotu i wykorzystania w paszach", który zakładał m.in. opracowanie nowych, bardziej wydajnych odmian roślin białkowych. Zaczęto także dopłacać rolnikom do produkcji roślin strączkowych i motylkowych, by ich zachęcić do zwiększenia produkcji. Okazało się jednak, że w krótkim czasie trudno jest znacząco zwiększyć w kraju uprawy roślin wysokobiałkowych. Nie wypalił także pomysł sprowadzania soi bez GMO z Ukrainy. Nadal nie można było zatem zrezygnować z importu soi.

Jak poinformowała na czwartkowej konferencji Olga Michalik-Rutkowska z Departamentu Bezpieczeństwa Żywności i Weterynarii resortu rolnictwa, ministerstwo nadal poszukuje możliwości zastąpienia soi m.in. poprzez większe wykorzystanie śrut: słonecznikowej i rzepakowej. Rządowy program przedłużony zostanie na kolejne lata (2016-2020), będą dopłaty do upraw strączkowych i motylkowych. Podejmowane są starania pozyskania soi bez modyfikacji genetycznych. Instytuty badawcze pracują nad unowocześnieniem technologii uprawy soi.

Na pytanie przedstawiciela Krajowej Rady Drobiarskiej, co resort zrobi, gdy zacznie obowiązywać zakaz stosowania pasz GMO, Michalik-Rutkowska odpowiedziała, że "nie wiadomo, czy ten zakaz wejdzie w życie, to będzie zależało od polityków".

W opinii Wiesława Dzwonkowskiego z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, do 2017 r. nie da się zastąpić śruty sojowej innym białkiem pochodzenia roślinnego, chociażby dlatego, że produkcja zwierzęca, w tym drobiu, będzie rosła. W Polsce i tak zużycie pasz przemysłowych jest relatywnie niskie w porównaniu np. z Francją czy Niemcami.

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
  • myslacy 2016-11-11 11:12:30

    nie da się zastąpić śruty sojowej innym białkiem pochodzenia roślinnego, chociażby dlatego, że produkcja zwierzęca, w tym drobiu, będzie rosła?wystarczy aby w wiadomosciach pokazali ciemnemu ludowi czym zwierzeta sa karmione i jaki to ma wplyw na ich zdrowie oraz aby obejrzeli na YT film dokumentalny swiat wedlug monsanto.na koniec dodac ze ponad 300poslow glosowalo za podpisaniem umowy CETA.rewolucja wisi w powietrzu

    Odpowiedz

Powiązane tematy:

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.
Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!