Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

Inter Europol Piekarnia Szwajcarska: Prawdziwy chleb na zakwasie można kupić także w dużej piekarni

  • Autor: www.portalspozywczy.pl
  • Data: 12-04-2017, 16:07
W nawiązaniu do wystąpienia Czesława Meusa, przewodniczącego komisji rewizyjnej Stowarzyszenia Polska Ekologia (SPE) na Food Show 2017 w Katowicach, gdzie powiedział, że "prawdziwy polski chleb na zakwasie można jeszcze kupić w małych piekarniach rzemieślniczych, ale duże piekarnie w 99 procentach produkują pieczywo z gotowych mieszanek", firma Inter Europol Piekarnia Szwajcarska, przesłała do redakcji portalspozywczy.pl, sprostowanie wraz z uzasadnieniem, które publikujemy poniżej.

Czytaj: SPE na Food Show: Duże piekarnie w 99 proc. produkują chleb z gotowych mieszanek

W imieniu spółki Inter Europol Piekarnia Szwajcarska wypowiedział się adw. Marcin Zawistowski. Wskazał, że ww. artykuł zawiera nieprawdziwe treści.

Dalsza część artykułu (85%) jest dostępna dla zarejestrowanych subskrybentów serwisu, którzy wykupili dostęp do usługi "Strefa premium". lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
  • Marian 2017-04-13 08:45:16

    Nigdy nie będzie można porównać prawdziwego chleba od rzemieślnika z pieczywem z fabryk! A wszystko i tak wiedzą co to znaczy \"czysta etykieta\". Jedna wielka ściema dla konsumenta.

    Odpowiedz
  • Piec 2017-04-19 11:28:19

    A ja jestem pewien że małe piekarnie robią pieczywo na mieszankach, ze względów ekonomicznych i dlatego, że pozostają bez kontroli sklepów sieciowych

    Odpowiedz
  • Technolog żywności 2017-04-27 11:23:53

    Wbrew obiegowej opinii, najtańsze w produkcji jest pieczywo żytnie z naturalnego zakwasu, czasem z jednoczesnym dodatkiem drożdży. Przemysłowe piekarnie świetnie się nadają do produkcji takiego pieczywa. Taki przemysłowy żytni chleb produkuje np. Firma Fazer w Finlandii. Pomimo użycia linii przemysłowych linii produkcyjnych chleb jest znakomity!

    Odpowiedz

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!