Co to jest komosa ryżowa i skąd pochodzi?
Quinoa, zwana także komosą ryżową zyskuje ostatnimi laty niezwykłą popularność m.in. w Polsce, choć globalnie nie jest niczym nowym. Uprawiana jest jako roślina jednoroczna od 5 tys. lat, a pochodzi z Ameryki Południowej, gdzie jest nazywana "matką zbóż" i "złotem Inków". W państwie Inków zastępowała na stołach kukurydzę. Powodem przydomków zaś są jej właściwości i wartości odżywcze.

Komosa ryżowa - wartości odżywcze i zastosowanie
Ze względu na cenę quinoa nie jest produktem dla każdego (za kilogram przyjdzie nam zapłacić kilkanaście tysięcy złotych), ale tam gdzie znajdzie się dla niej miejsce w kuchni, może z powodzeniem być zamiennikiem makaronów, ryżów, kasz czy ziemniaków.
Jest bogata w białka (14 g na 100 g produktu) i błonnik (niemal dwukrotnie więcej w porównaniu do innych zbóż), a oprócz tego cenne witaminy (witaminy B1, E, kwas foliowy), mikro- i makroelementy (żelazo, magnez, miedź, mangan, fosfor, potas, wapń), nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, flawonoidy roślinne o działaniu antyoksydacyjnym i przeciwzapalnym.
Czy cukrzycy mogą jeść komosę ryżową?
Komosa ryżowa jest chętnie wybierana m.in. przez wegetarian (jest stosowana jako zamiennik mięsa w dietach roślinnych dzięki obecności aminokwasów egzogennych, koniecznych do przyjmowania wraz z dietą i nie syntezowanych przez organizm), diabetyków (indeks glikemiczny komosy ryżowej to 50) oraz osoby chorujące na celiakię (nie zawiera glutenu). Głównie dostarcza jednak węglowodany (55 g/100 g produktu), a oprócz białek także tłuszcze (6 g).
Czy komosę ryżową trzeba płukać?
Komosę ryżową przed gotowaniem należy opłukać (a najlepiej pozostawić zamoczoną), ze względu na obecność saponin w nasionach. Te związki chemiczne, pomimo działania antybakteryjnego i przeciwzapalnego, mają właściwości toksyczne (drażnią oczy i układ oddechowy) i gorzki smak, stąd konieczność wykonania zabiegu płukania.
Ile moczyć komosę ryżową?
Co najmniej 2 godziny, przez taki czas najlepiej moczyć komosę ryżową przed gotowaniem, aby zredukować saponiny i pozbawić ją gorzkiego smaku.
Jak gotować komosę ryżową?
Samo gotowanie komosy ryżowej jest czynnością prostą, jak gotowanie ryżu lub kaszy. We wrzącej wodzie gotuje się ją ok. 12-15 minut, po czym odstawia pod przykryciem, tak aby wchłonęła resztę wody.
Po ugotowaniu obniżeniu ulegają wartości odżywcze komosy ryżowej. Zawiera wtedy 72% wody, 21% węglowodanów, 4% białka i 2% tłuszczu. Energetycznie dostarcza organizmowi ok. 350 kalorii na 100 g produktu.
komentarze (0)