• partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
Partnerzy portalu

Jak zostać piekarzem?

Z pewnością wiele osób marzy, aby rzucić wszystko i założyć piekarnię. Nie jest to praca lekka, ale z pewnością satysfakcjonująca i wbrew pozorom nie wymaga całonocnej pracy – mówi Piotr Połomski, ekspert rynku piekarskiego i członek jury konkursu Master Baker.
  • Autor: AW/portalspozywczy.pl
  • Data: 20-10-2021, 14:59
Jak zostać piekarzem?
Nowe piekarnie powstają głównie dzięki pasjonatom chleba; fot. unsplash

Domowy wypiek chleba

Portalspozywczy.pl: Czy rynek amatorskiego wypieku chleba w domu rośnie?

Piotr Połomski, ekspert rynku piekarskiego i członek jury konkursu Master Baker: Rośnie i zmienia się. Oprócz prostych chlebów, coraz więcej osób zaczyna w domach wypiekać chleby zgodnie z technologią piekarską – czy to metodą wielofazową, czy na podmłodach czy z wydłużoną, zimną fermentacją itp... sięgając po mąki certyfikowane ekologiczne, z dodatkiem mąk samodzielnie mielonych ze zbóż pierwotnych, pseudozbóż, strączków. Z jednej strony liczba publikacji na temat wypieku chleba stale rośnie, z drugiej dostęp do mediów społecznościowych sprawił, że możliwa jest wymiana wiedzy i doświadczeń między piekarzami z całego świata. Rośnie także liczba szkoleń wypieku chleba dla amatorów (i doszkalających dla zawodowców), pojawiają się oferty staży w piekarniach, mamy już cykliczny, ogólnopolski konkurs wypieku chleba „Master Baker”, w którym mogą brać udział m.in. domowi piekarze. Niezbędne sprzęty, akcesoria (koszyczki rozrostowe, tkaniny garownicze, profesjonalne formy kwasoodporne), dostępne wcześniej tylko dla piekarń, są normalnie dostępne w sklepach online także dla amatorów, można także nabyć urządzenia piekarnicze w skali do domowej piekarenki (niewielkie piece, małe miesiarki spiralne, młynki żarnowe), podobnie surowce jak słody enzymatyczne, ekstrakty słodowe, kwas piekarski. Z pewnością jest wiele powodów, dla których warto zająć się wypiekiem w domu – chleb uczy cierpliwości, sprawia radość, domowy jest tańszy niż z modnej piekarni. Wiele osób podkreśla, że chce wypiekać samodzielnie, aby „wiedzieć co jedzą” – zaopatrują się w zboża wprost od rolników-pasjonatów i samodzielnie wytwarzają mąki na młynkach żarnowych. Istotne, że ziarna bez straty jakości można przechowywać o wiele dłużej niż gotową mąkę. Ważne, by rosła liczba osób wypiekających chleby w domu, aby mogli tę umiejętność przekazywać swoim dzieciom i wnukom. To wspaniałe, zdrowe hobby i sposób na wspólne spędzenie czasu.

Dalsza część artykułu jest dostępna dla subskrybentów Strefy Premium PortaluSpożywczego.pl lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

Powiązane tematy:

Masz pytania? Napisz!
premium@portalspozywczy.pl
subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

NEWSLETTER

Bądź na bieżąco!

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!