Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu
Zboża

Jakość białka zawartego w konopi można porównać do białka w jajach i mięsie

- Białko konopne jest łatwiej przyswajane przez organizm niż białko sojowe. Kwas gamma-linolenowy zawarty w oleju reguluje poziom lipidów we krwi, a tym samym zapobiega miażdżycy, zawałom serca oraz udarom. Żywność konopna jest zatem odpowiedzią na wiele chorób nękających dzisiejszy świat - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Janusz Graca, współzałożyciel firmy Hemp Center.

Jakość białka zawartego w konopi można porównać do białka w jajach i mięsie
Konopie mogą stanowić dodatek do każdego rodzaju jedzenia, pieczywa i makaronów. fot. shutterstock

Autor: portalspozywczy.pl
Data: 10-05-2016, 15:48

Jak przekonuje Janusz Graca, konopie to nowoczesny i zdrowy dodatek do praktycznie każdego rodzaju jedzenia, pieczywa i makaronów.

- Konopie jadalne zapewniają adekwatne odżywianie gdyż zawierają wysokiej jakości składniki. Ziarno konopne łuskane lub niełuskane zapewnia wszystkie potrzebne aminokwasy i niezbędne kwasy tłuszczowe (Omega 3,6 i 9) oraz łatwostrawne białko wysokiej jakości, które stanowi ok. 35 proc. zawartości nasion. Warto dodać, że w oleju konopnym jest 75-95 proc. nienasyconych kwasów tłuszczowych we właściwych proporcjach dla ludzkiego ciała, 2-4 proc. gamma-linolenowego kwasu, niedostępnego w większości żywności, większość odżywczych minerałów (wapń, potas, fosfor, żelazo i wiele innych), błonnik pokarmowy, a także witaminy z grupy B i witamina E - dodaje.

Jak mówi współzałożyciel Hemp Center dzięki tym właściwościom spożywanie konopi jadalnych w zasadzie nie wiąże się z żadnymi efektami ubocznymi. 

- Konopie regenerują komórki i tkanki w całym organizmie, polepszają trawienie oraz wpływają korzystnie na cały układ pokarmowy. W dodatku „wypłukują” cholesterol z żył zmniejszając ryzyko zawału serca i miażdżycy, zwiększają odporność organizmu oraz pomagają przezwyciężyć choroby naskórka takie jak: trądzik, łuszczyca, zapalenie skóry i inne - mówi Graca.

Jego zdaniem z biologicznego punktu widzenia jakość białka konopi  można porównać do białek jajka czy mięsa.

- Zajmuje ono drugie miejsce w świecie roślin zaraz po soi, jednak białko konopne jest łatwiej przyswajalne przez organizm niż białko sojowe. Jest wolne od cholesterolu i niezdrowych kwasów nasyconych. Jadalne konopie zawsze były terapeutycznym środkiem odżywczym, ponieważ poprzez wzmocnienie układu odpornościowego wzrasta odporność na infekcje oraz powstawanie nieprawidłowych komórek nowotworowych - dodaje.

Firma Hemp Center powstała w 2014 r. kiedy to uruchomiono jeden z pierwszych w Polsce sklepów internetowych z produktami na bazie konopi. Oferowane są tam produkty (olejki, batony, słodycze, przyprawy, herbaty) w których wykorzystane zostały tylko konopie włókniste Cannabis Sativa L, czyli nie posiadające psychoaktywnego związku THC.

Sklep promuje się podczas targów zdrowej żywności i naturalnej medycyny, festiwalach smaków i piknikach ekologicznych. Celem jest odpowiedzialne propagowanie zastosowania konopi oraz budowanie świadomości na temat różnicy między konopią włóknistą a konopią indyjską, czyli marihuaną.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Hemp Center RSS ALERT    /    konopie włókniste RSS ALERT    /    zdrowa żywność RSS ALERT    /    innowacje RSS ALERT    /    Janusz Graca RSS ALERT

KOMENTARZE (2)



FORUM TYMCZASOWO NIEDOSTĘPNE

W zwiazku z ciszą wyborczą możliwość dodawania komentarzy została tymczasowo zablokowana.

  • Marlena 2016-05-12 22:49:21
    fantastyczna idea, ja tez kupuje produkty konopne w konopnafarmacjagdynia pl, sa rewelacyjne- makaron na obiad, nasiona do deserow i kanapek, olej do sałatek,itd..
  • kopytko 2016-05-15 09:12:15
    Lepiej zapalić loooola !!!

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!