Portal Spożywczy - FMCG, handel, rynek spożywczy

Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
Zboża

Jeżeli ktoś nie widzi dla siebie żadnych korzyści z rezygnacji z glutenu to wraca do niego

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 04-04-2018, 10:49
- Do młodych, świadomych i żyjących aktywnie ludzi nie przemawiają autorytety. Oni sobie sprawdzą, czy to, co ktoś mówi, służy jemu samemu. Przez lata wmawiano nam, że tłuszcze są złe. Dzisiaj wiemy, że część witamin rozpuszcza się tylko w tłuszczach. Konsument może być więc zdezorientowany, bo nie wie, czy prawdą jest to, co mu się wpajało przez lata, czy to, o czym mówi się teraz - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Lidia Ugorska, menedżer produktu i technolog żywności w firmie Hortimex.
Jeżeli ktoś nie widzi dla siebie żadnych korzyści z rezygnacji z glutenu to wraca do niego
fot. shutterstock

Lidia Ugorska uważa, że to dobrze, że konsumenci podnoszą swoją świadomość żywieniową. Jak jednak podkreśla, warto, aby robili to w sposób zrównoważony, spokojny i odpowiedzialny.

- Do młodych, świadomych ludzi żyjących aktywnie nie przemawiają autorytety. Oni sobie sprawdzą, czy to, co ktoś mówi, służy jemu samemu. Jeżeli ktoś zrezygnuje z glutenu i nie widzi z tego żadnych korzyści, wraca do diety z glutenem. Albo gdy wmawia mu się, że nie może pić coli, a od czasu do czasu ją pije i nie widzi różnicy. Przez lata wmawiano nam, że tłuszcze są złe. Dzisiaj trend jest trochę inny. Wiemy, że część witamin rozpuszcza się tylko w tłuszczach. W związku z tym nie możemy w naszej diecie zrezygnować z tłuszczu, bo po prostu tych witamin nie przyswoimy. Konsument może być więc zdezorientowany, bo nie wie, czy prawdą jest to, co mu się wpajało przez lata, czy to, o czym mówi się teraz - dodaje.

Dalsza część artykułu jest dostępna dla subskrybentów Strefy Premium PortaluSpożywczego.pl lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

komentarze (1)

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
  • daesh 2018-04-05 13:14:30

    gluten to też ściema pod marketing - w ten sposób zastapiliśmy wiele produktów nową kategorią gluten-free i wytworzył sie popyt na to

    Odpowiedz

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!