Koronawirus zmienia branżę piekarniczą
- Autor: Anna Wrona/portalspozywczy.pl
- Data: 10-05-2020, 13:38

Wbrew pozorom początki pandemii koronawirusa nie wpłynęły na wzrost miesięczny produkcji pieczywa świeżego, mimo że w pierwszych dniach klienci kupowali zwiększone ilości chleba. Według danych GUS w marcu 2020 roku produkcja była niższa niż w marcu 2019 i wyniosła ogółem 79,8 tys. ton wobec 87,3 tys. ton rok wcześniej. To spadek o 8,6 proc. Pieczywa żytniego wyprodukowano w marcu 2020 5,4 tys. ton, z mąki mieszanej pszennej i żytniej - 39,6 tys. ton.
– Skutki pandemii koronawirusa dla branży piekarniczej, mimo że nie są aż tak drastyczne jak np. dla branży gastronomicznej czy turystycznej, są zdecydowanie mocno zauważalne. Jesteśmy, co prawda w gronie tych przedsiębiorstw, które w dalszym ciągu mogą prowadzić działalność, jednak restrykcje wprowadzone w związku z pandemią oraz zmiany w zachowaniach konsumentów z tym związane są bardzo widoczne zarówno w obrotach, jak i koszykach zakupowych naszych klientów – mówi Dariusz Bielecki, prezes zarządu Asprod S.A.
komentarze (0)