Lekarz: Nie należy rezygnować z glutenu, bo komuś poprawiło to wyniki sportowe
- Autor: PAP
- Data: 10-07-2017, 09:31

"Wystąpienie alergii pokarmowej może bardzo ograniczyć dietę sportowca. Zawodnicy przywiązują bowiem bardzo dużą wagę do właściwej diety i jej składu. Jeżeli jest podejrzenie nadwrażliwości lub alergii - i jest to dobrze zdiagnozowane - to może to skłaniać sportowca do unikania szerszej grupy pokarmów aniżeli jest to niezbędne i tym samym bardzo utrudniać mu trening, ale i zwykłe życie" - powiedział PAP Marek Kowalski z Uniwersytetu Medycznego w Łodzi.
Przewodniczący Komisji Medycznej PKOl Hubert Krysztofiak nadmienił z kolei, że czasem to nie tylko i wyłącznie dana substancja - którą jest najczęściej jakieś biało - może być alergenem.
"Tylko to białko w połączeniu np. z wysiłkiem fizycznym lub jeszcze jakimś dodatkowym czynnikiem może generować bardzo duże ryzyko" - zaznaczył.
Jak dodał, zakres składników pokarmowych, na które można być uczulonym, jest bardzo duży.
"Tutaj najczęściej pada hasło dotyczące np. orzechów, które są częstym problemem. Ale to są bardzo różnorodne rzeczy" - zapewnił.
Od kilku lat popularnością cieszy się - zarówno wśród profesjonalnych sportowców, jak i wśród amatorów - dieta bezglutenowa.
"Wiemy, że osoby uczulone na gluten nie powinny spożywać pokarmów zawierających go. Natomiast problem polega na tym, na ile taka dieta jest uzasadniona u tych, którzy nie mają alergii na gluten. Punkt widzenia medycyny jest taki, że osoby te nie powinny jej stosować. To jest dieta dla chorych. U osób zdrowych jej skutki są dla nas do końca niepoznane" - ocenił Kowalski.
Wśród zawodników, którzy przyczynili się znacząco do wzrostu popularności takiej diety, jest Novak Djokovic. Słynny serbski tenisista nieraz zapewniał, że za jego sukcesami na korcie stoi właśnie zmiana sposobu odżywiania.
"Na pewno nie należy podejmować decyzji o modyfikacji diety tylko na podstawie opinii, że komuś to poprawiło wyniki sportowe" - podkreślił Krysztofiak.

więcej informacji:
Powiązane tematy:
-
Czy należy bać się glutenu?
-
Polska firma rezygnuje z produktów bezglutenowych
-
GIS nakazał Lidlowi wycofanie ze sprzedaży pizzy
-
Wycofanie 3 partii posypki dekoracyjnej
-
Ok. 400 tys. osób nie powinno spożywać glutenu
-
ZM Pekpol wprowadza bezglutenowe nowości
-
Sokołów: Wybrane produkty ze znakiem Przekreślonego Kłosa
-
Lody Haeagen-Dazs wycofane z Lidla
-
Naukowcy potwierdzili związek pomiędzy ryzykiem celiakii a spożyciem glutenu przez małe dzieci
-
Drobimex poszerza gamę produktów bezglutenowych
- Prezes SPP: Chleb jest najbardziej podstawowym produktem (wywiad)
- Lista firm z branży piekarniczo-cukierniczej
komentarze (0)