Makarony Polskie poprawiły wyniki w I kwartale 2016 r.
- Autor: www.portalspozywczy.pl
- Data: 12-05-2016, 10:26

Grupa Makarony Polskie po I kwartale 2016 roku wygenerowała zysk netto w wysokości 1,4 mln zł. W Grupie wprowadzono wiele zmian mających na celu zwiększenie efektywności produkcji i zmniejszenie kosztów stałych. Wpływ na osiągane wyniki będą miały m.in. następujące działania: budowanie przewagi technologicznej i produkcyjnej poprzez inwestycje w innowacje i automatyzacje, rozwój działalności R&D w obszarze innowacyjnych produktów: żywności funkcjonalnej, prozdrowotnej oraz dedykowanej do konkretnie nazwanych grup docelowych - w spółce Makarony Polskie SA powołano zespół interdyscyplinarny, który przy współpracy z instytucjami naukowymi pracuje nad opracowaniem innowacyjnych technologii wytwarzania nowych produktów niskoprzetworzonych i prozdrowotnych, łatwych w przyrządzeniu - informuje spółka w raporcie.
Zakład produkcyjny w Rzeszowie w II półroczu 2015 roku uzyskał certyfikat przetwórstwa dla produktów ekologicznych: makaron z mąki razowej z pszenicy durum i makaron z mąki z twardoziarnistej pszenicy durum (spółka zaoferuje nową linię produktów BIO w 2016 roku).
komentarze (0)