Makarony Polskie SA z dotacją na utworzenie Centrum Badawczo Rozwojowego
- Autor: portalspozywczy.pl / pr
- Data: 04-04-2017, 09:10

Przedmiotem zawartej umowy dotacyjnej jest utworzenie Centrum Badawczo Rozwojowego Przemysłu Makaronowego przy spółce Makarony Polskie SA. W Centrum B&R prowadzone będą prace nad innowacyjnymi produktami o cechach prozdrowotnych, które docelowo wzbogacą ofertę produktową spółki, a także nad zagadnieniami istotnymi dla całej branży makaronowej.
W ramach projektu spółka planuje zakup środków trwałych i robót budowlanych. Na potrzeby Centrum B&R, zakupiona zostanie m.in. nowoczesna linia do testów produkcyjnych, której parametry pozwolą odzwierciedlić warunki panujące podczas procesu produkcji przemysłowej (linia ta będzie aktywem o znaczącej wartości).
Całkowity koszt projektu wynosi ok. 18,6 mln zł, z czego kwota wydatków kwalifikujących się do objęcia wsparciem to ok. 15,2 mln zł. Dofinansowanie opiewa na kwotę ok. 9,1 mln zł. Projekt będzie realizowany w okresie do czerwca 2019 roku.
więcej informacji:
Powiązane tematy:
-
Ceny zbóż biją rekordy. Jak wpłynie to na rynek makaronów?
-
Ceny pszenicy i jaj mocno w górę. Czy czekają nas podwyżki cen makaronów? (wywiad)
-
EEC: Finansowanie międzynarodowego obrotu handlu (relacja z debaty)
-
Makarony Polskie chwalą się sprzedażą. Akwizycja i dania gotowe wywindowały wyniki
-
Na rynku spożywczym widać wzmożony popyt
-
Zenon Daniłowski w gronie panelistów na EEC 2022
-
Gwałtowne wzrosty cen surowców: Producenci makaronów mocno zaniepokojeni
-
Marka Novelle zmienia opakowania makaronów na bardziej eko
-
Duży producent makaronu zostaje w Rosji. "Naszą misją jest żywienie ludzi"
-
Prezes Makaronów Polskich: Możemy zapomnieć o taniej żywności w tym roku
komentarze (1)
Dotacje z PROW dla firm: artmetic.pl
Odpowiedz