Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Zboża

Możliwości wykorzystania kukurydzy są ogromne

- W USA każdego roku 34-35 mln ton kukurydzy przerabiane jest na produkty spożywcze. To ok. 10 procent całości produkcji, a pamiętajmy, że USA to potentat kukurydziany - mówił prof. Tadeusz Michalski, prezes Polskiego Związku Producentów Kukurydzy.

Możliwości wykorzystania kukurydzy są ogromne
Prof. Tadeusz Michalski, prezes Polskiego Związku Producentów Kukurydzy, fot. Farmer.pl

Autor: portalspozywczy.pl
Data: 22-11-2016, 12:11

Prof. Michalski podkreśla, że kukurydza ma szereg zastosowań w przemyśle spożywczym.

- To m.in. przemiał ziarna na pasze i mąki do bezpośredniego spożycia lub jako półprodukty dla przemysłu spożywczego, słodowniczego i innych zastosowań pozaspożywczych. Produkty przemiału to np. mąka kukurydziana do produkcji chleba, herbatników, makaronu, kasz dla przemysłu browarniczego. Browary nie chwalą się, że mają kukurydzę, ale każdy sypie jej ile się da, bo jest znaczne obniżenie kosztów produkcji piwa, które nie pogarsza jego jakości - dodaje.

Według szacunków Polskiego Związku Producentów Kukurydzy tegoroczne zbiory wyniosą 3,6 mln ton wobec szacunków IERiGŻ na poziomie 3,9 mln ton.

- Niedawno mieliśmy zbiory rzędu 500 tys. ton. Dzisiaj te blisko 4 mln ton to znacząca ilość dla produkcji zbożowej. Jeśli przyjmiemy, że całkowita produkcja zbóż łącznie oscyluje w granicach 30 mln ton to 4 mln jest niezłym wynikiem. To spory udział, a w dodatku bufor, który powoduje, że wahnięcia in minus w produkcji zbożowej mogą być zbuforowane przez kukurydzę i odwrotnie. Na szczęście cykl rozwojowy kukurydzy jest inny niż zbóż, przez co potrafi nam to dobrze uzupełnić. Dla rolnictwa ważne jest żeby zbiory były wierne, stabilne. Jeśli ktoś celuje w najwyższe plony to czasami może się niemile zaskoczyć - dodał.

Prof. Michalski zaznaczył, że sytuację producentów kukurydzy w 2016 roku znacznie utrudniła pogoda.

- W tym roku mieliśmy ciepły początek wiosny, potem zimny okres na początku czerwca. Pod koniec czerwca cały lipiec były opady, nie było aż tak ciepło, ale kukurydza potrzebuje więcej wody niż ciepła. W związku z tym mieliśmy doskonałe warunki do rekordowych plonów i liczyliśmy na kolejny rekord jeśli chodzi o plon średni z hektara. Niestety, okazało się, że od połowy sierpnia do końca września w wielu rejonach kraju zapanowała potężna susza, która przyhamowała zbiory i ostatecznie w badaniach wyszło, że straty wyniosły od 10-20 procent w skrajnych warunkach glebowych. Są wyniki badań, które wskazują, że jeśli w tym okresie kukurydza stoi na polu przez miesiąc to straty mogą wzrosnąć nawet czterokrotnie. Wiąże się to z rozwojem chorób, niszczeniem przez ptaki i dziki w warunkach ciągłego deszczu - dodał.

Podobał się artykuł? Podziel się!

CENY HURTOWE

więcej informacji:

Tadeusz Michalski RSS ALERT    /    kukurydza RSS ALERT    /    Polski Związek Producentów Kukurydzy RSS ALERT    /    rynek zbóż 2016 RSS ALERT    /    rynek zbóż RSS ALERT    /    ceny kukurydzy RSS ALERT    /    rynek kukurydzy RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.237.205.144
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!