Na kominie piekarni spaliło się bocianie gniazdo
- Autor: PAP
- Data: 18-05-2022, 12:24

"Jest nam bardzo przykro, bo w naszej polskiej tradycji bociany są orędownikami szczęścia i wszyscy na nie zawsze czekają. Wszystko wskazuje na to, że bociania para zaczęła już odbudowę swojego gniazda w innym miejscu. Będziemy się bacznie przyglądać, bo czasami przyrodzie wystarczy nie przeszkadzać, a da sobie radę" - powiedziała PAP wójt gminy Poronin Anita Żegleń, która zapewniła, że bociany będą obserwowane.
Maciej Kuźma z wydziału ochrony środowiska Urzędu Gminy Poronin przekazał PAP, że komin, który bociany wybrały na założenie gniazda, jest cały czas używany przez piekarnię i służy do odprowadzenia spalin z pieca olejowego służącego do wypieku chleba. Ze wstępnych informacji wynika, że nagromadzony w przewodzie tłuszcz mógł doprowadzić do pożaru. Okoliczności tego zdarzenia wyjaśnia straż pożarna.
Pracownicy wydziału ochrony środowiska Urzędu Gminy Poronin skonsultowali się z Regionalną Dyrekcją Ochrony Środowiska (RDOŚ) w Krakowie w tej sprawie.
"Z naszych obserwacji wynika, że bociany przeniosły się kawałek dalej i zaczęły budowę nowego gniazda na topoli. Według specjalistów z RDOŚ, jeżeli bociany znajdą sobie nowe, bezpieczne miejsce na założenie gniazda, to same sobie poradzą i jest jeszcze szansa, że doczekają się przychówku" - przekazał PAP Kuźma.
Bociany w Poronienie pojawiły się w tym roku po raz pierwszy od wielu lat. Przed laty bocianie gniazdo było na tutejszej plebani, ale bociany tam nie wróciły.
Powiązane tematy:
-
Włoscy piekarze mają pomysł jak zapewnić stałe ceny pieczywa
-
Breadbucha i pleśń koji – Rebread szykuje nowe produkty
-
Maciej Ptaszyński, PIH: przedsiębiorcy są zdesperowani. Tarcza antyinflacyjna nie rozwiąże problemu
-
Ile kosztuje chleb? Ile kosztuje bułka? Ceny w piekarniach
-
Sieć supermarketów kupuje przemysłową piekarnię
-
ekonomiczny poniedziałek
Top stycznia: koncern spożywczy na zakupach, nowa spółka handlowa, piekarnie w opałach
-
Charlotte: Chleb jest podstawą naszej działalności
-
Piekarnia Skalski rusza w radomskim Carrefourze
-
Dlaczego cena chleba rośnie? Piekarze tłumaczą
-
Prezes Asprod: Spadek spożycia pieczywa może się pogłębić
komentarze (0)