Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

Naukowcy potwierdzili związek pomiędzy ryzykiem celiakii a spożyciem glutenu przez małe dzieci

  • Autor: PAP
  • Data: 16-08-2019, 10:12
Obszerne badania potwierdziły, że ryzyko zachorowania na celiakię jest związane z ilością spożywanego przez małe dzieci glutenu. Badania te miały charakter obserwacyjny i dlatego nie dowodzą związku przyczynowego, są jednak najbardziej wszechstronną do tej pory analizą tego zagadnienia.
Naukowcy potwierdzili związek pomiędzy ryzykiem celiakii a spożyciem glutenu przez małe dzieci
fot. shutterstock.com

Ich wyniki przedstawiono w czasopiśmie JAMA.

Ogółem analizą objęto 6600 dzieci, predysponowanych genetycznie do rozwoju celiakii - ze Szwecji, Finlandii, Niemiec i USA. Zespół prof. Daniela Agardh'a z Uniwersytetu w Lund (Szwecja) obserwował je od momentu urodzenia do ukończenia piątego roku życia.

Dalsza część artykułu (85%) jest dostępna dla zarejestrowanych subskrybentów serwisu, którzy wykupili dostęp do usługi "Strefa premium". lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!