Portal Spożywczy - FMCG, handel, rynek spożywczy

×

Subskrybuj newsletter
portalspożywczy.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.

Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Zboża

Naukowcy sprawdzają, czy w Holandii da się na dużą skalę uprawiać ryż

  • Autor: PAP
  • Data: 24-05-2023, 12:54
Naukowcy z Wageningen University & Research (WUR) oraz uniwersytetu w Lejdzie rozpoczęli pilotażowy program uprawy ryżu na terenach torfowych w pobliży Lejdy - poinformowały obie uczelnie w komunikacie prasowym.
Naukowcy sprawdzają, czy w Holandii da się na dużą skalę uprawiać ryż
Naukowcy sprawdzają, czy w Holandii da się na dużą skalę uprawiać ryż; fot. unsplash

Ryż w Holandii

W ramach eksperymentu posadzono 3 tysiące roślin na specjalnym terenie testowym Polderlab, skrawku gruntu rolnego należącego do spółdzielni obywatelskiej Land van Ons. W tym laboratorium uniwersytet w Lejdzie prowadzi badania nad rolnictwem przyszłości.

"Ryż może być interesującą uprawą dla Holandii, ponieważ dobrze rośnie na terenach zalewowych i pomaga w utrzymaniu mineralizacji torfu oraz zapobiega osiadaniu gleby. Ponadto podmokłe pola ryżowe mogą stanowić cenne siedlisko dla gatunków wodnych, takich jak płazy i ważki" - czytamy w komunikacie.

Dalsza część artykułu jest dostępna dla subskrybentów Strefy Premium PortaluSpożywczego.pl lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

komentarze (0)

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!