Portal Spożywczy - FMCG, handel, rynek spożywczy

Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
Zboża

Naukowcy z Łodzi chcą pozyskiwać białko spożywcze z rzepaku

  • Autor: portalspozywczy.pl/PR
  • Data: 15-02-2017, 08:18
Pierwsza na świecie biorafineria produkująca białko z rzepaku powstanie na Dolnym Śląsku. To wizja naukowców z Łodzi, którzy pozyskali na ten cel kilkanaście milionów złotych dzięki inwestorowi z branży olejarskiej.
Naukowcy z Łodzi chcą pozyskiwać białko spożywcze z rzepaku
Biotechnolodzy z Łodzi opatentowali metodę uzyskiwania wartościowego składnika z biomasy powstałej po tłoczeniu oleju, fot. mat. pras.

– W 2019 roku w Żórawinie stanie pilotażowa biorafineria, która umożliwi produkcję rzepakowego białka na skalę przemysłową – zapowiada Krzysztof Wilczyński z Grupy Wilmar. Podwrocławska spółka, specjalizująca się w przetwórstwie roślin oleistych, zainwestowała w projekt firmy NapiFeryn BioTech. Oprócz kapitału Wilmar dostarczy technologiczną pomoc. Współpraca obu przedsiębiorstw ma doprowadzić do pojawienia się na globalnym rynku nowego polskiego białka roślinnego.

Białko spożywcze z rzepaku jest pomysłem biotechnologów z Łodzi, którzy opatentowali metodę uzyskiwania wartościowego składnika z biomasy powstałej po tłoczeniu oleju.

Dalsza część artykułu jest dostępna dla subskrybentów Strefy Premium PortaluSpożywczego.pl lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

komentarze (0)

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!