• partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
Partnerzy portalu

Nowe kryteria w ocenie oliwy extra vergine

Nie każda oliwa z oliwek może być nazwana „extra vergine", mimo że to określenie widnieje na etykietach zarówno droższych, jak i tańszych butelek. Komisja Europejska wprowadziła nowe kryterium, według którego ustalana jest jakość oliwy extra vergine. W zeszłym roku testu według tego kryterium nie przeszło 35 proc. oliw z włoskich sklepów - przypomina firma Monini Polska.
  • Autor: www.portalspozywczy.pl
  • Data: 19-08-2011, 18:20
Nowe kryteria w ocenie oliwy extra vergine

Jak informuje firma, na jakość oliwy extra vergine ma wpływ wiele czynników, w tym także gatunek oliwek, metoda ich zbioru, sposób ich przechowywania i tłoczenia, a także określone procedury butelkowania i mieszania. Oryginalna extra vergine musi spełniać wiele parametrów chemicznych, przede wszystkim mieć odpowiednią kwasowość - nieprzekraczającą poziomu 0,8, a jej smak i zapach muszą być bez zarzutu.

Jak tłumaczy spółka, dotychczas stosowane w ocenie oliwy z oliwek extra vergine kryteria laboratoryjne i organoleptyczne nie są w pełni miarodajne, bo dotyczą już samej oliwy, a nie bezpośrednio oliwek, z których ona powstaje. Tymczasem, aby oliwa była smaczna, świeża i bogata w substancje zdrowotne, oliwki muszą być zdrowe i nieprzejrzałe. Gdy oliwki są zbyt dojrzałe czy nadgniłe w wyniku długiego przechowywania jeszcze przed tłoczeniem, zaczynają fermentować, co powoduje powstawanie substancji zwanych estrami.

- Niektórzy producenci sprzedają jako extra vergine oliwy tłoczone z nieświeżych owoców, które pod wpływem późniejszego procesu czyszczenia tracą swój nieprzyjemny zapach i smak, a tym samym spełniają kryteria chemiczne i organoleptyczne. Jednak na początku 2011 roku Komisja Europejska wydała rozporządzenie, które uzupełnia przepisy dotyczące ustalania jakości oliwy extra vergine, wprowadzając jako dodatkowy parametr właśnie poziom alkiloestrów. W dobrej jakości oliwie extra vergine może być najwyżej 75 mg/kg alkiloestrów. Jeżeli ten poziom jest wyższy, możemy być pewni, że w procesie tłoczenia użyto oliwek zgniłych czy nawet sfermentowanych, a określenie „extra vergine" powinno zniknąć z etykiety - tłumaczy spółka Monini.

Producenci oliwy, zgodnie z rozporządzeniem, mieli czas do 1 kwietnia, by przetestować swoje oliwy pod względem zawartości alkiloestrów. Te produkty, w których poziom estrów alkilowych został przekroczony, musiały zmienić nazwę z „extra vergine" na „vergine". Monini przypomina, ze w zeszłym roku podobnego testu nie przeszło aż 35 proc. oliw z włoskich półek sklepowych.

Przeczytaj także:

Dyrektor Monini Polska: Oliwa extra vergine nie może być tania

Powiązane tematy:

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

NEWSLETTER

Bądź na bieżąco!

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!