Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

Nowel na FRSiH: Wokół pieczywa mrożonego narosło wiele mitów (wideo)

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 20-11-2018, 12:54
W internecie pojawia się bardzo dużo nieprawdziwych informacji dotyczących produkcji pieczywa głęboko mrożonego - mówi serwisowi portalspozywczy.pl Michał Zajezierski, wiceprezes Nowel.
Nowel na FRSiH: Wokół pieczywa mrożonego narosło wiele mitów (wideo)

Składniki z piór ptasich lub ludzkich włosów jako dodatek do pieczywa mrożonego? Michał Zajezierski, wiceprezes Nowel, opowiada o najdziwniejszych mitach, jakie słyszał na temat produkcji pieczywa mrożonego.

– Produkcja pieczywa mrożonego niewiele się różni od tradycyjnej, dobrze poprowadzonej produkcji pieczywa świeżego. Jedyna różnica polega na tym, że to pieczywo jest krócej wypiekane, bo do 80-90 proc., a następnie zamrażane zimnym powietrzem o temperaturze -35 stopni, pakowane w opakowania zbiorcze i wysyłane do klienta – tłumaczy Michał Zajezierski.

Przedłużenie terminu przydatności uzyskiwane jest dzięki mrożeniu. 

– Możemy prowadzić zakwas przez 30-40 godzin. Dać czas, żeby chleb spokojnie wyrósł. Był taki, jaki powinien być i jaki był kiedyś – dodaje wiceprezes Nowel.

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
  • Kasia 2018-11-21 09:32:06

    "zamrażane zimnym powietrzem o temperaturze -135 stopni" chyba 35 :)

    Odpowiedz

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!