Obniżki cen otrąb wpływają na marże przemiałowe
- Obserwowane od kilku miesięcy obniżki cen otrąb, wyraźnie obniżają rentowność przemiału pszenicy – zwraca uwagę Michał Koleśnikow, Dyrektor Departamentu Analiz Ekonomicznych, Sektorowych i Rynków Rolnych, BGŻ BNP Paribas.

Jak wynika z analizy danych podawanych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi od końca lipca do połowy listopada otręby pszenne sprzedawane luzem potaniały o 36%, czyli 183 zł/t. W ostatnim tygodniu lipca (25-31.07) ceny otrąb osiągnęły najwyższy w tym roku poziom 501 zł/t i były wówczas o 1% tańsze niż rok wcześniej. Jednakże w dwóch pierwszych miesiącach sierpnia ceny załamały się - ich spadek wyniósł aż 115 zł/t. Za kilka tygodni ceny lekko odbiły, ale od początku września stopniowo się obniżały. W ten sposób w trzecim tygodniu listopada przeciętna cena otrąb sprzedawanych luzem wyniosła zaledwie 318 zł/t. Było to aż o 24% mniej niż w tym samym tygodniu w 2015 r. O ile w pierwszej połowie roku cena otrąb stanowiła przeciętnie równowartość 71% ceny zakupu ziarna pszenicy, to w trzecim tygodniu listopada jedynie 49% ceny ziarna.
- Otręby stanowią ważny produkt uboczny produkcji mąki. Jako, że ich ceny zmieniają się znacznie, mają tym samym duże znaczenie dla osiągniętej przez młyny marży przemiałowej. Przyjmując, że otręby stanowią 25% masy wszystkich produktów przemiału pszenicy, zanotowany w ciągu ostatnich trzech miesięcy spadek cen otrąb, spowodował stopnienie marży przemiałowej o 36 zł/t. A warto zauważyć, że w analizowanym okresie cena pszenicy wzrosła. W ostatnim tygodniu lipca wynosiła ona 608 zł/t, a w trzecim tygodniu listopada 654 zł/t. W tym samym czasie ceny najpopularniejszej mąki pszennej obniżyły się o 4 zł/t – mówi Michał Koleśnikow.
Wszystko to powoduje, że obecnie marże przemiałowe są niskie. Przy założeniu produkcji mąki piekarniczej typu 500 i 750 sprzedawanej luzem, przy odpowiednich założeniach dotyczących technologii produkcji oraz hipotetycznej sytuacji, że ziarno jest zakupione w tym samym tygodniu, w którym sprzedane są mąka i otręby, otrzymujemy marżę przemiałową na poziomie jedynie 73 zł/t. Marża ta musi pokryć wszystkie koszty zakładu poza kosztem zakupu ziarna.
- Oczywiście tego typu wyliczenia są dużym uproszczeniem, gdyż sytuacja każdego młyna jest trochę inna. Dużo zależy od zastosowanej strategii zakupowej surowca i strategii sprzedażowej produktów. Pokazują jednak, że sytuacja części młynów w ostatnich tygodniach mogła ulec wyraźnemu pogorszeniu – dodaje Dyrektor Departamentu Analiz Ekonomicznych, Sektorowych i Rynków Rolnych, BGŻ BNP Paribas.
