Oliwa z oliwek zapobiega demencji i chorobie Alzheimera
- Autor: PAP
- Data: 22-06-2017, 10:30

Podczas badań na myszach laboratoryjnych naukowcy z Uniwersytetu Temple w Filadelfii zidentyfikowali mechanizmy kryjące się za korzystnym wpływem oliwy z oliwek na procesy poznawcze.
"Oliwa z oliwek redukuje stan zapalny w mózgu, a co najistotniejsze aktywuje proces o nazwie autofagia. Polega on na trawieniu i usuwaniu przez komórkę obumarłych i uszkodzonych elementów jej struktury, takich jak blaszki amyloidowe czy splątki białka tau" - wyjaśnia autor badań dr Domenico Praticò.
Komórki nerwowe myszy, którym serwowano karmę wzbogaconą oliwą z oliwek extra virgin wykazywały wyższy poziom autofagii, obniżony poziom blaszek amyloidowych oraz fosforylowanego białka tau, które tworzy splątki neurofibrylarne. Zarówno blaszki amyloidowe, jak i splątki neurofibrylarne przyczyniają się do dysfunkcji komórek nerwowych w mózgu oraz rozwoju choroby Alzheimera.
Badane myszy stanowiły model, u którego miały rozwinąć się trzy główne objawy choroby: problemy z pamięcią, blaszki amyloidowe oraz splątki neurofibrylarne. Karmę wzbogaconą oliwą z oliwek wprowadzono, gdy gryzonie miały sześć miesięcy, tj. zanim zaczęła rozwijać się u nich choroba Alzheimera.
W wieku 9 - 12 miesięcy myszy, które otrzymywały karmę wzbogaconą oliwą z oliwek radziły sobie znacznie lepiej podczas testów sprawdzających pamięć roboczą i przestrzenną oraz umiejętność uczenia się w porównaniu z grupą kontrolną spożywającą zwykłą karmę.
Jak podkreśla dr Praticò, w grupie spożywającej oliwę z oliwek wyraźna była integralność połączeń synaptycznych.
"To dla nas ekscytujące odkrycie. Dzięki pobudzeniu autofagii zachowana zostaje pamięć oraz integralność synaptyczna, a zmiany patologiczne prowadzące do rozwoju choroby Alzheimera są w znaczącym stopniu zredukowane. To bardzo istotne, gdyż właśnie zablokowanie procesu autofagii staje się początkiem choroby" - komentuje badacz.

Powiązane tematy:
-
Sklepy tradycyjne z dużym wzrostem sprzedaży olejów i żywności suchej
-
Jedzenie suszonych śliwek zmniejsza ryzyko złamań
-
Regularne picie kawy w umiarkowanych ilościach korzystne dla serca
-
Jak wybrać naprawdę dobrą oliwę?
-
100 lat temu w diecie Polaków było 70 różnych produktów. Dziś jest ich kilka
-
Czy oliwa z oliwek wydłuża życie?
-
Odkryto tłocznię oliwy z czasów rzymskich
-
Czy torebki z herbatą mogą szkodzić naszemu zdrowiu?
-
Fast food kilka razy w roku nie szkodzi? Jesteśmy od tego daleko
-
Naukowcy: Schudnięcie głównym celem w leczeniu cukrzycy typu 2
- Firmy spożywcze i handlowe w I półroczu: przejęcia, inflacja, wojna
- Co będzie gdy mleczarniom zabraknie energii?
komentarze (0)