Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

Panettone zza krat. Najlepsze włoskie ciasto produkują więźniowie

Boże Narodzenie to czas panettone. Tradycyjne włoskie ciasta z rodzynkami są popularne na całym świecie. Mało kto wie, że jedne z najlepszych panettone powstają rękami...więźniów zakładu karnego w Padwie.
  • Autor: AT
  • Data: 23-12-2021, 17:45
Panettone zza krat. Najlepsze włoskie ciasto produkują więźniowie
Jedna z najlepszych włoskich panettone przygotowują więźniowie. fot. unsplash

Panettone to włoski przysmak z historią

Panettone to rodzaj babki pochodzącej z Mediolanu i spożywanej tradycyjnie w okresie Bożego Narodzenia i Nowego Roku. Wypiekana jest w kształcie wysokiej kopuły i pakowana w kartonowe pudełka. Proces produkcji babki jest długi i skomplikowany. W jego trakcie ciasto nabiera specyficznej, puszystej konsystencji. W wariancie podstawowym zawiera kandyzowaną skórkę pomarańczową i cytrynową oraz rodzynki. Ciasto podaje się pokrojone na długie, pionowe kawałki. 

Każdego roku w grudniu serwis Gambero Rosso wybiera najlepsze panettone produkowane we Włoszech. W ostatnich latach na listę najlepszych trafiło ciasto, które powstaje w bardzo szczególnych okolicznościach.

Panettone z więzienia

Nazwa jedynej w swoim rodzaju cukierni to Pasticceria Giotto. Na opakowaniach ciasta dumnie napisane jest: „dal carcere di Padova” – z więzienia w Padwie. Niesamowitą historię opisuje "Der Spiegel".

Padwa leży dobre 50 kilometrów na zachód od Wenecji. Od 2005 roku więźniowie więzienia »Due Palazzi« są szkoleni w wytwarzaniu słodyczy i ciastek. Obecnie 46 mężczyzn pracuje tam na cztero- lub sześciogodzinnych zmianach przez sześć dni w tygodniu.

- Na początku nie rozumiałem nic z pracy w cukierni – mówi Giovanni, Sycylijczyk, który od 23 lat siedzi w więzieniu. O możliwości pracy przy wyrobie wypieków dowiedział się pięć lat temu - złożył podanie z sukcesem. „Zacząłem od ciastek, potem zrobiłem lody, czekoladę, nugat – a później panettone.”

Droga mężczyzn do piekarni więziennej nie jest łatwa. Muszą przejść kurs wstępny, który trwa kilka miesięcy. Następnie odbywa się półroczny staż, na zakończenie którego zawierana jest umowa o pracę. Szczęśliwcy, którzy ją podpiszą na początek dostają 65 procent ustalonej pensji, potem 80, a na końcu 100 procent.

Więźniowie produkują panettone pod okiem mistrzów

Pracę więźniów nadzoruje czterech mistrzów cukiernictwa. Jednak skazańcy tak dobrze rozumieją swoją pracę, że smakosze „Gambero Rosso” są zachwyceni. Panettone z więziennej pasticcerii nazywają „campione di morbidezza” , co oznacza, że ​​ma mistrzowsko miękką, elastyczną konsystencję. Cenią sobie nieprzesadną słodycz, aromaty śmietanki i cytrusów. Cena za kilogramowego panettone to 28 euro.

„Nigdy nie jadłem panettone, zanim zacząłem pracę tutaj”, mówi Giovanni. Teraz bardzo je lubi. „Zawsze wysyłam pięć lub sześć z nich do mojej rodziny na Boże Narodzenie.” Pracownicy otrzymują kilka darmowych egzemplarzy każdego roku. Giovanni przyznaje, że cukiernicze doświadczenie sprawiło, że po wyjściu z więzienia chciałby otworzyć własną gastronomię na Sycylii.

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Powiązane tematy:

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.
Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!